Iohannis: Îndemn autoritățile și instituțiile să lupte împotriva manipulării trecutului și împotriva extremismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis a îndemnat autoritățile și instituțiile statului să lupte împotriva manipulării trecutului și a extremismului, cu ocazia comemorării a 82 de ani de la Pogromul de la Iași, subliniind că trebuie să rămânem vigilenți pentru a combate aceste pericole, apărând drepturile omului, valorile euroatlantice și securitatea noastră. 

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

„În iunie 1941, Iașul a devenit un loc al groazei și al terorii, unde s-au desfășurat orori de neimaginat, coordonate de autoritățile române împotriva propriilor cetățeni. La acea vreme, Guvernul condus de Ion Antonescu a luat o decizie care urma să aibă consecințe catastrofale nu doar asupra comunității ieșene, ci și asupra întregii Românii. Acte de o violență nemaiîntâlnită au fost dezlănțuite asupra evreilor din Iași. Scoși în stradă din propriile case, jefuiți, bătuți cu barbarie, sufocați și împușcați, fără urme de remușcare, de către militarii români și chiar de unii civili, mii de evrei și-au pierdut viețile în cele mai crunte moduri posibile”, a afirmat președintele României, Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis cu ocazia comemorării a 82 de ani de la Pogromul de la Iași (28-30 iunie 1941).

Președintele a arătat totodată că >>„Trenurile morții” rămân un capitol sumbru al istoriei noastre, care a lăsat răni adânci în conștiința națională, cutremurându-ne și astăzi<<.

„Mărturiile șocante ale supraviețuitorilor demonstrează profunzimea și atrocitatea crimelor la care au fost supuși evreii ieșeni. Acele momente sângeroase nu reprezintă doar o amintire sumbră, ci și un prilej de reflecție asupra a ceea ce putem face în prezent, astfel încât asemenea evenimente să nu mai aibă loc niciodată. Avem datoria să nu uităm victimele acestor tragedii, să nu-i uităm pe cei ale căror vieți au fost curmate în mod brutal și nedrept în propriile case, în curtea Chesturii, pe străzile Iașului și în vagoanele trenurilor. Suntem în egală măsură responsabili și față de generațiile tinere, pentru a le transmite lecțiile dureroase din istoria poporului român și a le învăța despre consecințele tragice, criminale, ale urii, ale rasismului, ale xenofobiei și antisemitismului”, a mai transmis șeful statului.

Potrivit președintelui, „cunoașterea adevărului istoric ne îndeamnă să acționăm pentru a sancționa cu celeritate atitudinile și comportamentele care pun în prezent sub semnul întrebării valorile umaniste şi drepturile fundamentale ale omului”.

„Rămân ferm angajat în consolidarea unei societăți ghidate de compasiune, care respinge ura, stereotipurile și discriminările de orice fel, și îndemn autoritățile și instituțiile responsabile să lupte împotriva manipulării trecutului și împotriva extremismului. Aceste pericole și riscurile pe care știrile false le au asupra parcursului nostru democratic ne îndeamnă să rămânem vigilenți și pregătiți pentru a le combate, apărând drepturile omului, valorile euroatlantice și securitatea noastră! Fie ca amintirea victimelor să rămână veșnic în inimile noastre”, a mai transmis președintele. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite