VIDEO Iohannis: Parteneriatul României cu Statele Unite va continua să ghideze, în mod consecvent, politica externă şi de securitate a României

0
Publicat:

Parteneriatul Strategic cu Statele Unite va continua să ghideze, în mod consecvent, politica externă şi de securitate a României, a spus, preşedintele Klaus Iohannis, la recepţia dedicată Zilei Independenţei, scrie Agerpres.

Ambasadă SUA FOTO: Arhiva Adevărul
Ambasadă SUA FOTO: Arhiva Adevărul

Şeful statului a amintit de angajamentul ferm al preşedintelui SUA "de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat".

"Ca manifestare concretă a acestui angajament, mii de militari americani se află astăzi în România, contribuind, alături de camarazii lor români, francezi, olandezi, belgieni şi din alte naţiuni aliate, la asigurarea securităţii noastre şi a spaţiului euroatlantic. Vă asigur de deplina cooperare a autorităţilor române în crearea celor mai bune condiţii pentru o prezenţă persistentă, sperăm chiar permanentă, în România, a forţelor principalului nostru partener strategic", a precizat acesta.

Președintele a discutat și despre decizia Statelor Unite de a dezvolta o Strategie privind Securitatea Mării Negre, "la care România a contribuit conceptual în mod substanţial".  

"Această strategie este bazată pe o abordare cuprinzătoare în plan politic, în planul securităţii, al cooperării economice, al securităţii energetice şi al rezilienţei democratice. Este viziunea pe care România o împărtăşeşte şi pe care am promovat-o activ în dialogul nostru cu Statele Unite, dar şi la nivelul Uniunii Europene, al NATO şi în dialogul în plan regional", a spus preşedintele.

Președintele Iohannis a precizat că "Marea Neagră poate şi trebuie să joace rolul său natural de interconector între Europa şi Asia Centrală, devenind un spaţiu al securităţii şi al prosperităţii pentru statele riverane şi nu numai".

"În acest context regional şi internaţional complicat, România va continua să fie un factor de stabilitate, un contribuitor la rezilienţa şi securitatea regiunii Mării Negre şi un participant activ la dezvoltarea şi întărirea relaţiei transatlantice. Alături de calitatea ţării noastre de membru al Uniunii Europene şi Aliat în cadrul NATO, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite va continua să ghideze, în mod consecvent, politica externă şi de securitate a României", a punctat el.

Iohannis a amintit situaţia actuală de securitate. "Astăzi, în imediata proximitate a României, Rusia acţionează împotriva principiilor fundamentale ale Cartei ONU. Suveranitatea teritorială a Ucrainei, dreptul său la o politică externă independentă şi chiar dreptul său la existenţă sunt negate explicit. Ne confruntăm cu încercări unilaterale de a rescrie, reinterpreta sau aplica selectiv principii de bază ale ordinii internaţionale, în vederea întoarcerii la o epocă a sferelor de influenţă, în care Moscova să poată stabili discreţionar gradul de libertate, de suveranitate şi traseul frontierelor vecinilor săi", a precizat el.

Ca urmare, Statele Unite ale Americii şi România, alături de partenerii europeni şi aliaţi, "au acţionat şi continuă să acţioneze în sprijinul Ucrainei şi al tuturor partenerilor vulnerabili din regiunea Mării Negre". Iohannis a amintit situaţia din Republica Moldova, ţară care "se confruntă cu atacuri hibride fără precedent la adresa stabilităţii şi a rezilienţei sale, atacuri provocate şi susţinute de Federaţia Rusă".

"Împreună, România şi Statele Unite sprijină Ucraina şi Republica Moldova pentru asigurarea securităţii, a stabilităţii şi a parcursului lor european, ca democraţii şi economii reziliente. Sprijinirea lor înseamnă întărirea securităţii regionale şi transatlantice, a securităţii României şi a cetăţenilor români", a completat președintele. Klaus Iohannis a menționat, în discursul său, faptul că "România va continua colaborarea activă cu partenerii americani în vederea atingerii obiectivului comun de includere a ţării noastre în Programul Visa Waiver". 

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite