Iohannis, în Ungaria. E prima vizită la Budapesta din ultimii 14 ani a unui șef de stat român

0
Publicat:

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, miercuri, 11 octombrie 2023, o vizită oficială în Ungaria, la invitația Președintelui Katalin Novák, a anunțat Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis, vizită în Ungaria. FOTO: Presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis, vizită în Ungaria. FOTO: Presidency.ro

"Vizita are loc în contextul unei dinamici crescute a contactelor la nivel înalt, după vizita oficială efectuată de Președintele Katalin Novák la București, în septembrie 2022, și participarea la cel de-al 8-lea Summit al Inițiativei celor Trei Mări, găzduit de Președintele Românei în septembrie 2023. Este prima vizită la nivel de șef de stat la Budapesta în ultimii 14 ani și reprezintă o ocazie pentru a discuta, la acest nivel, despre stadiul relației de Parteneriat Strategic și despre perspectivele de dezvoltare a acestuia, precum și despre modalitățile concrete de aprofundare a dialogului bilateral", transmite Administraţia Prezidenţială.

20 de ani de parteneriat

Conform sursei citate, relațiile bilaterale româno-ungare se desfășoară în baza Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară, semnat și intrat în vigoare în 1996, precum și a Declarației de Parteneriat Strategic între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI, semnată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002, de la adoptarea căreia s-au împlinit 20 de ani în 2022.

"Președintele Klaus Iohannis va arăta, la Budapesta, că Parteneriatul Strategic dintre cele două țări reprezintă un instrument fundamental, care a vizat structurarea cooperării bilaterale pe baze noi, moderne, pragmatice și de respect reciproc, în beneficiul tuturor cetățenilor români și ungari, indiferent de etnie. Cadrul oferit de acesta a condus, timp de peste 20 de ani, la rezultate importante în plan economic, prin creșterea și diversificarea schimburilor comerciale.

Președintele României va reitera interesul și deschiderea părții române pentru o cooperare constructivă, pragmatică și transparentă cu Ungaria, stat vecin membru UE și aliat NATO, în vederea dezvoltării de proiecte de interes comun și a obținerii de rezultate concrete, pe baza și în spiritul principiilor și valorilor incluse în documentele fundamentale care definesc parametrii relației bilaterale.

Cei doi Președinți vor analiza situația actuală la nivel regional, european și global, prin prisma războiului ilegal și neprovocat, declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, cu accent pe implicațiile securitare, energetice, alimentare și privind lanțurile de distribuție. În acest context, vor fi abordate  și măsurile de sprijin pentru cei mai afectați parteneri din regiune, în special Republica Moldova.

În ceea ce privește agenda europeană, Președinții României și Ungariei vor discuta despre prioritățile Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care Ungaria o va deține în a doua parte a anului 2024", reiese din comunicatul de presă transmis de Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Ungariei a fost în România pe 7 septembrie 2022, într-o vizită oficială.

Vizite private cu scandal

Prima vizită în România a lui Katalin Novak, în calitate de președinte al Ungariei, a fost una privată și a stârnit o serie de controverse în spațiul public, după ce a transmis mai multe mesaje, criticate atât în rândul publicului, cât și de către instituțiile oficiale. 

După o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, conform căreia prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi maghiarii, MAE a transmis că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. „Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene în materie", a subliniat MAE.

Ca urmare, MAE român l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea părţii române faţă de acea declaraţie.

Ulterior, Katalin Novak a transmis că țara pe care o conduce nu va „tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara graniţelor Ungariei, şi nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat”.  

Ulterior, în mai 2023, Katalin Novák a postat pe pagina ei de Facebook un mesaj controversat de la Șumuleu Ciuc (Harghita), locul unde s-au întâlnit sute de mii de etnici maghiari, la pelerinajul de Rusaliile catolice. 

„Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru! #suntemîmpreună”, a postat sâmbătă, 27 mai 2023, pe Facebook, președinta Ungariei, Katalin Novák.

 „Resping cu fermitate gestul președintelui Ungariei, doamna Katalin Novak, care a făcut, cu ocazia unui pelerinaj religios pe teritoriul României, declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei“, spunea atunci Marcel Ciolacu.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite