Ciolacu condamnă gestul președintei Ungariei: Declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei

0
Publicat:

Președintele PSD a precizat că „respinge cu fermitate” gestul președintei Ungariei, Katalin Novak, după ce aceasta a publicat pe contul de Facebook imnul așa-zisului Ținut Secuiesc, după vizita făcută în România.

Marcel Ciolacu, președintele PSD FOTO Arhivă M.Ciolacu
Marcel Ciolacu, președintele PSD FOTO Arhivă M.Ciolacu

Resping cu fermitate gestul președintelui Ungariei, doamna Katalin Novak, care a făcut, cu ocazia unui pelerinaj religios pe teritoriul României, declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei. Lumea întreagă a aflat că românii sunt un popor tolerant, care știe să își primească musafirii cu o ospitalitate fără cusur. Totul are însă o limită! Româniii nu vor mai accepta ca vreun demnitar maghiar să vină în țara noastră și să facă asemenea declarații sfidătoare, care pot genera tensiuni sociale !”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

„Ne dorim relații normale cu țara vecină, însă asta nu înseamnă că trebuie să tăcem în fața unor asemenea situații scandaloase.  Doamna Novak, fiți fără grijă! Dumnezeu nu va lăsa vreodată ca Transilvania să aibă alt destin decât acela scris cu sângele milioanelor de români: să fie sufletul etern al națiunii române”, a completat președintele PSD.

MAE a cerut explicații ambasadorului Ungariei la București

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat după ce președinta Ungariei, Katalin Novak, a publicat sâmbătă, 27 mai, un mesaj referitor la Transilvania pe Facebook de la Șumuleu Ciuc, județul Harghita. 

MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, se arată în comunicatul de presă al MAE.

În plus, MAE a mai transmis că asemenea afirmații nu sunt în conformitate cu relațiile „de bună vecinătate și colaborare” dintre România și Ungaria.

„În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări, în interesul nemijlocit al cetățenilor români și ungari indiferent de etnie, precum și spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”, se arată în comunicatul de presă al MAE. 

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a participat sâmbătă la marele pelerinaj de Rusaliile Catolice, de la Şumuleu Ciuc, județul Harghita.  

„Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru! #suntemîmpreună”, se arată în postarea, care este însoțită de un videoclip în care sunt prezentate imagini de la pelerinajul de Rusaliile Catolice, publicată pe Facebook de Katalin Novak.  Versul face parte din imnul așa-zisului Ținut Secuiesc, iar în melodia din videoclipul postat este o parte din acest imn. 

Nu este la primul episod de așa natură Katalin Novak, aceasta având mai multe atitudine controversate, în timp ce era pe teritoriul României. Și în trecut, MAE a cerut mai multă prudență, însă de fiecare dată liderii de la Budapesta au uitat solicitările oficialilor români.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite