Iohannis: Avem pretenția de a ne fi recunoscut dreptul de a face parte din Schengen. Sperăm să se întâmple în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României a declarat, în timpul unei conferințe de presă comune alături de omologul bulgar, că cele două țări „sunt perfect pregătite pentru a accede în spațiul Schengen”, precizând că România și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile de aderare.

Klaus Iohannis efectuează astăzi o vizită oficială în Bulgaria FOTO: Presidency
Klaus Iohannis efectuează astăzi o vizită oficială în Bulgaria FOTO: Presidency

„Statele noastre sunt perfect pregătite pentru a accede în spațiul Schengen, îndeplinim toate condițiile. Schengen este un spațiu al liberei circulații, deci se referă la un drept al cetățeanului european de a circula liber în statele Uniunii Europene, migrația ilegală este cu totul și cu totul altceva. Ea vorbește despre oameni care ilegal intră în UE și încearcă să intre dintr-un stat în altul”, a afirmat Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă.

Șeful statului român susține că unii politicieni europeni fac o eroare amestecând problema migrației ilegală cu aderarea la Schengen, precizând că România este dispusă să ajute în rezolvarea acestei probleme.

„Din motive politice, aceste două chestiuni sunt amestecate de unii politicieni europeni. Este o eroare, dar noi înțelegem dificultățile unor state europene în chestiunea migrației ilegale și suntem dispuși să participăm în toate programele care vin să rezolve aceste chestiuni. Am făcut-o și până acum, am dovedit că știm să gestionăm și migrația ilegală care doar artificial este amestecată cu chestiunea Schengen”, a adăugat acesta.

De asemenea, Klaus Iohannis a precizat că România poate îngrădi fenomenul migrației ilegală, însă are „pretenția” de a-i fi recunoscut dreptul de a face parte din Schengen.

„În continuare, eu pot să vorbesc doar pentru România, dar am înțeles și de la domnul președinte Radev că și în Bulgaria este aceeași abordare. Noi vom face tot ce putem și putem să îngrădim migrația ilegală pentru a veni astfel în sprijinul partenerilor și prietenilor noștri care suportă și controlează mai greu acest fenomen al migrației ilegale. În contrapartidă, avem pretenția să ne fie recunoscut dreptul de a fi parte din Schengen și sperăm ca în acest an să primim un vot pozitiv pentru acest lucru”, a declarat președintele României în timpul conferinței de presă comune alături de omologul bulgar.

Klaus Iohannis se află astăzi, 15 martie, într-o vizită oficială în Bulgaria, ocazie cu care cei doi șefi de stat au semnat o declarație comună referitoare la ridicarea relației dintre cele două țări la nivel de Parteneriat Strategic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite