Iohannis, vizită oficială în Bulgaria. Obiectivul aderării la Schengen, pe agenda discuțiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României va efectua miercuri, 15 martie, o vizită oficială în Republica Bulgaria, la invitația Președintelui Ruman Radev. Cei doi oficiali vor semna o declarație comună referitoare la ridicarea relației dintre cele două țări la nivel de Parteneriat Strategic.

Președintele României va efectua o vizită oficială în Bulgaria FOTO: Presidency
Președintele României va efectua o vizită oficială în Bulgaria FOTO: Presidency

„Vizita are loc în continuarea dialogului susținut la nivel înalt dintre România și Bulgaria, atât în ceea ce privește cooperarea bilaterală, cât și în plan european și euroatlantic, având în vedere mai ales provocările de securitate generate de războiul din Ucraina”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Potrivit sursei citate, punctul central al vizitei va fi ridicarea relației româno-bulgare la nivel de Parteneriat Strategic, prin semnarea de către cei doi șefi de stat a unei Declarații comune în acest scop: „Parteneriatul Strategic este rezultatul interesului reciproc al României și Bulgariei, ca state vecine și prietene, de intensificare a cooperării în numeroase domenii de interes comun, și stabilește direcțiile de dezvoltare viitoare a cooperării româno-bulgare”.

„Declarația de Parteneriat Strategic prevede intensificarea dialogului politic bilateral, încurajarea schimburilor economice și a cooperării transfrontaliere, îmbunătățirea conectivității și a infrastructurii dintre cele două țări, promovarea proiectelor dedicate dezvoltării regiunii Dunării, asigurarea securității energetice, promovarea energiei verzi. De asemenea, Declarația se referă la cooperarea în domeniul afacerilor europene, precum și la colaborarea întărită în domeniile apărării și securității, în contextul dificultăților numeroase provocate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, pentru a asigura susținerea în continuare a Ucrainei, întărirea Flancului Estic al NATO și restabilirea unui climat de securitate în regiunea Mării Negre”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Potrivit sursei citate, cei doi șefi de stat vor discuta despre dezvoltarea schimburilor economice și a investițiilor, analizarea stadiului proiectelor transfrontaliere dedicate îmbunătățirii infrastructurii fluviale și rutiere și despre avansarea proiectelor în domeniul energetic, menite să crească independența și securitatea energetică a celor două țări.

„Președintele Klaus Iohannis  și omologul său bulgar vor discuta și despre obiectivul comun al aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen și vor reconfirma hotărârea fermă de a continua demersurile în vederea adoptării unei decizii pozitive în cursul acestui an”, arată sursa citată.

De asemenea, cei doi oficiali vor discuta și despre combaterea migrației ilegale și protejarea mai eficienta a frontierelor externe ale UE, în baza deciziilor adoptate la Consiliului European din luna februarie.

Un alt subiect care va fi abordat de Klaus Iohannis și omologul bulgar este războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și consecințele acestuia, alături de sprijinul susținut pentru Ucraina și Republica Moldova.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite