Liderul UDMR, despre aderarea la Schengen: În prima jumătate a anului nu se va face. Nu trebuie să ne mințim singuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kelemen Hunor susține că aderarea României la Schengen nu se va face în prima jumătate a acestui an, precizând că autoritățile române ar trebui să încerce în a doua jumătate a anului.

Kelemen Hunor, vicepremier și președintele UDMR FOTO: GOV
Kelemen Hunor, vicepremier și președintele UDMR FOTO: GOV

„În prima jumătate a anului 2023 nu se va face, e clar. Nu trebuie să ne amăgim și să ne mințim singuri. În a doua jumătate a anului, sub preşedinţia spaniolă, nu spun că nu trebuie să încercăm, trebuie să încercăm”, a declarat Kelemen Hunor, la B1TV, potrivit Digi24.

Liderul UDMR a precizat că România ar putea obține ridicarea controalelor la graniță pentru transportul aerian prima dată, iar ulterior și pentru cel terestru, însă nu înainte de 2024: „S-ar putea să reuşim cu calea aeriană, pe aeroporturi, şi apoi pe terestru, dar nu înainte de 2024”.

În ceea ce privește continuarea negocierilor cu partea austriacă, Kelemen Hunor susține că acestea ar trebui reluate doar după alegerile din Austria.

„Eu cred că a fost o mișcare absolut imprevizibilă a colegilor din Austria, o decizie mizerabilă care nu a rezolvat problema cancelarului, că a pierdut alegerile și probabil va pierde în continuare. Nu a rezolvat problema, a creat o problemă pentru noi și a creat o nemulțumire absolut justificată din partea românilor la adresa guvernului austriac”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit Digi24.

Aderarea la Schengen așteaptă până cel puțin la toamnă

Premisele României pentru intrarea în Spațiul Schengen se mută, în scenariul optimist, pentru a doua jumătate a anului, după ce liderii de la București nu dau semne că au avansat în negocierile cu Austria, stat care se opune. 

Pe ordinea de zi de joi a Consiliului JAI a fost tema Schengen, dar nu extinderea spațiului, ceea ce interesează România, ci aspecte legate de regimul vizelor și intrarea în funcțiune a Sistemului Schengen Consolidat, adică platforma de schimb de informații pentru controlul la frontierele externe. România a fost reprezentată de Lucian Bode, ministrul de Interne, care a precizat la sosirea la lucrări că țara noastră își menține obiectivul să intre în Schengen în acest an.

Europarlamentarii români nu prevăd înaintarea demersurilor pentru primirea României până în toamnă. Potrivit europarlamentarilor, trebuie așteptate rezultate finale ale alegerilor locale din Austria, iar preluarea președinției Consiliului European de către Spania, din iulie, aduce șanse mai mari, liderii de la Madrid declarând că susțin extinderea spațiului de liberă circulație european.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite