Iohannis anunţă că va numi şef nou la SRI: Nu poate să rămână fără conducere civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va face o nouă propunere prntru conducerea SRI, precizând că Serviciul Român de Inforrmații nu poate rămâne fără conducere civilă, însă este nevoie de timp.

FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

„Evident că voi face o proppunere. SRI nu poate să rămân fără conducere civilă, dar sigur că necesită un pic de timp până când putem să facem următorul pas”, a spus președintele Klaus Iohannis, fiind întrebat într-o conferință de presă dacă va face o nouă numire pentru conducerea SRI.

Președintele României a mai explicat că fostul șef SRI a decis să demisioneze din motive, arătând că a fost mulțuumit de colaborare. „Din motive personale a decis să se retragă. Eu am fost foarte mulțumit de colaborare, i-am spus-o, l-am decorat, iar în continuare vom găsi un candidat potrivit pentru această poziție”, a mai spus Iohannis.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit luni, de la 12.00, într-o sesiune extraordinară, pentru a lua act de demisia lui Eduard Hellvig de la conducerea Serviciului Român de Informaţii și pentru vacantarea funcției, la cererea președintelui României. 

Şeful Serviciului Român de Informaţii Eduard Hellvig şi-a anunţat demisia de la conducerea SRI în cadrul unor declarații de presă. 

„SRI a transmis în 23 iunie raportul de activitate pe anul 2022 către Comisia de control. Raportul prezintă inclusiv instrumente pentru ca SRI să devină mai adaptabil realităților actuale. SRI s-a transformat major în acest an, ca să poată acționa mai eficient pentru a proteja România. Suntem la finalul unui proces foarte important de reconfigurare a tuturor componentelor SRI. A fost un proces menit să asigure un sistem conceptual de securitate integrat. Documentul detaliază finalizarea cu succes a două proiecte majore, Regio și Centrio. Prin aceste două proiecte, SRI a devenit o instituție modernă, suplă și debirocratizată. Regio a început în 2017 și a avut ca obiectiv reorganizarea regională a instituției. Nu mai avem azi 41 de instituții în miniatură. Avem un lanț de comandă scurtat, cu o flexibilitate accentuată”, a declarat Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații.

Hellvig a afirmat atunci că, în opinia sa, viitorul SRI va fi unul bun pentru România dacă instituția se ferește de greșelile și abuzurile trecutului, dacă își menține parcursul democratic și de profesionializare care i-au adus în prezent admirația și respectul partenerilor săi din țară, din UE și din NATO.

Șeful demisionar al SRI a fost membru al Partidului Național Liberal din anul 2008, înainte să ajungă la conducerea serviciului. 

Astfel, printre liderii PNL se vehiculează revenirea în formațiunea politică și o posibilă candidatură la alegerile europarlamentare, fiind precizat însă și scenariul opțiunii pentru prezidențiale. 

În urma demisiei, președintele României a semnat decretul de conferire a ordinului național „Steaua României”, în grad de comandor, pentru Eduard Hellvig.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite