Parlamentul a aprobat vacantarea funcției de director SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni, de la 12.00, în sesiune extraordinară, pentru a lua act de demisia lui Eduard Hellvig de la conducerea Serviciului Român de Informaţii și pentru vacantarea funcției.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE: Plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților a aprobat hotărârea privind demisia directorului SRI și vacantarea funcției. S-au înregistrat 307 voturi "pentru" şi 21 "împotrivă", potrivit Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului o scrisoare în care a cerut ca Legislativul să ia act de retragerea din funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii a lui Eduard Hellvig şi să afopte o hotărâre privind vacantarea funcției.

Astfel, conducerile celor două camere ale Parlamentului au hotărât convocarea membrilor Legislativului într-o sesiune extraordinară, luni, 10 iulie, de la 12.00, pe ordinea de zi fiind scrisoarea preşedintelui României, Klau Iohannis. 

Şeful Serviciului Român de Informaţii Eduard Hellvig şi-a anunţat demisia de la conducerea SRI în cadrul unor declarații de presă. 

„SRI a transmis în 23 iunie raportul de activitate pe anul 2022 către Comisia de control. Raportul prezintă inclusiv instrumente pentru ca SRI să devină mai adaptabil realităților actuale. SRI s-a transformat major în acest an, ca să poată acționa mai eficient pentru a proteja România. Suntem la finalul unui proces foarte important de reconfigurare a tuturor componentelor SRI. A fost un proces menit să asigure un sistem conceptual de securitate integrat. Documentul detaliază finalizarea cu succes a două proiecte majore, Regio și Centrio. Prin aceste două proiecte, SRI a devenit o instituție modernă, suplă și debirocratizată. Regio a început în 2017 și a avut ca obiectiv reorganizarea regională a instituției. Nu mai avem azi 41 de instituții în miniatură. Avem un lanț de comandă scurtat, cu o flexibilitate accentuată”, a declarat Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații.

Hellvig a afirmat atunci că, în opinia sa, viitorul SRI va fi unul bun pentru România dacă instituția se ferește de greșelile și abuzurile trecutului, dacă își menține parcursul democratic și de profesionializare care i-au adus în prezent admirația și respectul partenerilor săi din țară, din UE și din NATO.

Șeful demisionar al SRI a fost membru al Partidului Național Liberal din anul 2008, înainte să ajungă la conducerea serviciului. 

Astfel, printre liderii PNL se vehiculează revenirea în formațiunea politică și o posibilă candidatură la alegerile europarlamentare, fiind precizat însă și scenariul opțiunii pentru prezidențiale. 

În urma demisiei, președintele României a semnat decretul de conferire a ordinului național „Steaua României”, în grad de comandor, pentru Eduard Hellvig.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite