Întrevedere Ciolacu - premierul Greciei. Schengenul, sprijinirea Rep. Moldova și a Ucrainei, printre temele de discuție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României, Marcel Ciolacu, a avut o întrevedere cu Kyriakos Mitsotakis, omologul elen, cu ocazia vizitei oficiale desfășurate la Atena, la invitația premierului grec, fiind discutate atât problematici specifice, dar și teme generale, precum sprijinirea Ucrainei.

Premierul României, Marcel Ciolacu, și omologul din Grecia FOTO Twitter Ciolacu
Premierul României, Marcel Ciolacu, și omologul din Grecia FOTO Twitter Ciolacu

UPDATE Un comunicat de presă a fost trimis și de Biroul de presă de la Palatul Victoria. „Discuțiile au vizat extinderea cooperării bilaterale și regionale dintre cele două state, creșterea schimburilor economice și impulsionarea cooperării în domenii sectoriale cheie, precum sectorul energetic. Cei doi prim-miniștri au discutat despre noile investiții grecești în România în domeniul energiei, participarea companiilor elene la proiectele de infrastructură din țara noastră, dar și despre prezența întreprinderilor românești pe piața din Grecia”, arată Guvernul.

„Un aspect important atins în cadrul întrevederii a fost extinderea Spațiului Schengen. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a explicat rațiunile strategice pentru o decizie favorabilă României și a mulțumit părții elene pentru sprijinul constant oferit.  De asemenea, prim-ministrul român a reiterat sprijinul României pentru avansarea procesului de extindere, atât în regiunea Balcanilor de Vest, cât și în vecinătatea estică a UE, pe baza meritelor proprii ale candidaților în îndeplinirea criteriilor necesare. Astfel, a accentuat susținerea pe care România a acordat-o și va continua să o acorde parcursului european al Ucrainei şi al Republicii Moldova și, implicit, obiectivului deschiderii negocierilor de aderare cu ambele state, cât mai curând posibil”, mai explică sursa citată.

Și România are nevoie de sprijin

Cei doi demnitari au avut și un schimb de opinii pe tema situației de securitate în plan regional. Au fost prezentate măsurile luate de autoritățile române pentru a face față provocărilor actuale la Marea Neagră, ajutorul oferit Republicii Moldova și Ucrainei, dar și sprijinul de care are nevoie România, la nivel european, ca stat aflat în prima linie”, mai punctează Palatul Victoria.

---

„O întâlnire bună cu premierul Greciei, Mitsotakis, discutând despre cum să ne consolidăm cooperarea bilaterală și regională, să sprijinim Ucraina, Republica Moldova și țările din Balcanii de Vest în calea lor europeană și să ne apropiem de aderarea la Schengen”, este mesajul transmis de Marcel Ciolacu, printr-un mesaj pe Twitter.

Premierul României participă astăzi, la Atena, la o reuniune a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest, organizată de premierul elen, Kyriakos Mitsotakis.

Potrivit anunțului făcut de Guvern cu privire la vizita de lucru în Republica Elenă a premierul României, Marcel Ciolacu, luni, 21 august, în cadrul întâlnirii, discuțiile se vor concentra pe dezvoltarea cooperării regionale în sud-estul Europei, dar și pe provocările ridicate de evoluțiile conflictului din Ucraina asupra statelor participante la dialogul de la Atena. 

La reuniune vor participa și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, dar și șefi de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest, a mai arătat sursa citată. 

Grecia, aleasă după vizita în Germania

Agenda președintelui României nu include vreo activitate în aceste zile, prin urmare Klaus Iohannis nu va participa la reuniunea organizată astăzi la Atena. De la preluarea mandatului, prima vizită a șefului Guvernului român a fost în Germania, unde cancelarul Olaf Scholz a reconfirmat sprijinul Germaniei pentru aderarea României la Schengen. 

În cadrul vizitei în Germania, premierul Ciolacu a avut o întrevedere cu Katrin Göring-Eckardt, vicepreședintele Parlamentului Republicii Federale Germania, și cu reprezentanți ai Parlamentului german din principalele grupuri politice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite