Interdicția lui George Simion în Ucraina, confirmată de SBU

0
Publicat:

Serviciul de securitate al Ucrainei a confirmat că lider AUR are interdicție pe teritoriul statului ucrainean, potrivit unui document publicat de Podul.ro.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat, într-un răspuns transmis la solicitarea Podul.ro, că șeful partidului AUR, George Simion, are interdicție de intrare pe teritoriul ucrainean.  

„În scopul asigurării securității statului, SBU a luat decizia de a-i aplica persoanei menționate (n. r. George Simion) o interdicție de intrare în Ucraina pentru o perioadă de 3 ani”, arată documentul publicat. 

Interdicția ar fi valabilă pentru o perioadă de 3 ani, urmând să expire în martie 2024, însă e mai mult decât previzibil că va fi prelungită. 

Fost oficial ucrainean: Întâlnire a șefului AUR cu un fost agent rus

Liderul AUR a negat acuzațiile la adresa sa referitoare la o întâlnire, în anul 2011, la Cernăuți, cu un reprezentant al serviciilor secrete rusești. Referitor la interdicția de intrare în Ucraina, Simion a susținut că a deranjat regimul de la Kiev prin participarea la un eveniment de comemorare cu privire la un masacru nerecunoscut de Ucraina. 

Totodată, șeful AUR a susținut că a aflat abia după un an că nu mai poate intra în Ucraina. 

„Sigur că am deranjat. Pentru că am vorbit despre masacrul de la Lunca, despre masacrul de la Fântâna Albă pe care l-am comemorat și normal că deranjăm”, a explicat atunci George Simion.

Reacția șefului AUR a venit după ceun general ucrainean din cadrul serviciilor de spionaj a confirmat în presa ucraineană cel puțin o întâlnire a liderului AUR cu serviciile speciale rusești.

Inițial, acuzațiile de întâlnire a  de Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova.

„Am avut o întâlnire cu directorul de la SIS, și l-am întrebat cum a putut să îl expulzeze. El mi-a spus că a coordonat toate acțiunile cu serviciile din România. Mi-a spus că George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat (...) că în 2011, nu mai știu luna, George Simion la Cernăuți s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului și că acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt (...) Mi-a zis că la noi în Moldova George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești. (...) Eu nu am făcut cunoștință cu documentele și mă bazez pe ce mi-a spus atunci directorul SIS-ului, care era foarte bine informat”, a declarat fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, potrivit ILD.  

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite