Încremeniți în funcție: veteranii din politică în teritoriu

0
Publicat:

Pe lângă Dumitru Buzatu, unul dintre cei mai longevivi lideri de Consiliu Județean, la nivelul partidelor vechi – PSD, PNL și UDMR – găsim alți șase politicieni care se află la cel puțin al treilea mandat, unii fiind chiar la al cincilea.

Trei dintre cei mai longevivi lideri politici din teritoriu FOTO Colaj/Mediafax
Trei dintre cei mai longevivi lideri politici din teritoriu FOTO Colaj/Mediafax

Cazul Buzatu, aflat de aproape 20 de ani la conducerea unui Consiliu Județean (cu două mandate de vicepreședinte, apoi trei de președinte), aduce în atenția publică problematica așa-zișilor baroni locali, adică oameni politici având o influență foarte mare în județele lor.

În acest context, premierul Marcel Ciolacu a precizat, într-un interviu dat la Antena 3, că poate ar trebui găsită o procedură la nivel de partide pentru limitarea numărului de mandate la nivel local sau central la două.

Nicio persoană nu trebuie să stea într-o funcţie administrativă, locală sau centrală, mai mult de două mandate. Nu poţi să o faci constituţional, să îngrădeşti dreptul cuiva, în schimb, pe linie de partid, pentru că candidaturile la preşedinte de Consiliu Judeţean sau primar de municipiu reşedinţă de judeţ... (n.r. – poți)”, a afirmat președintele PSD, care a recunoscut faptul că și în formațiunea sa „au mai rămas foarte puțini” cei care se încadrează în categoria persoanelor încremenite în funcție.

Potrivit unei analize a liderilor de Consilii Județene ai PSD, pe lângă Dumitru Buzatu, la nivelul PSD mai sunt la al treilea mandat consecutiv Radu Moldovan (președinte al CJ Bistrița Năsăud) și Horia Teodorescu (președinte al CJ Tulcea). Amândoi au căpătat notorietate ca parlamentari. Moldovan a fost deputat în mandatele 2004-2008 și 2008-2012 înainte de a ajunge șef de CJ, în timp ce Teodorescu a avut un singur mandat, în perioada 2008-2012.

Un alt caz la nivelul PSD este cel al lui Adrian Gâdea (șeful CJ Teleorman), la al treilea mandat, dar avându-l pe al doilea întrerupt după câteva luni, deoarece în 2017 a ales să plece pe o funcție de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, la solicitarea președintelui de atunci al PSD, Liviu Dragnea.

Din 2005, șef de CJ

În schimb, la colegii de Coaliție ai celor din PSD, poate fi întâlnit cel mai longeviv președinte de CJ în funcție. Mai precis, este Ion Dumitrel de la PNL, cu cinci mandate: a preluat funcția în 2005, iar din acel moment nu a mai cedat poziția de președinte al Consiliului Județean Alba. Dumitrel a preluat funcția de CJ în 2005 după ce Teodor Atanasiu a plecat ministru în Guvernul Tăriceanu.

La nivelul PNL mai este un lider influent la al treilea mandat, dar care a făcut o scurtă pauză de la conducerea Consiliului Județean. E cazul lui Gheorghe Flutur, cu mandate între 2008-2012, 2016-2020 și cel început în 2020. Flutur a avut o carieră îndelungată și în Parlament, fiind senator în mandatele 2000-2004, 2004-2008 și 2012-2016. Și în prezent e unul dintre greii partidului, reușind să negocieze pentru județul său cea mai mare sumă din Programul de Investiții „Anghel Saligny”.

Și la UDMR întâlnim lideri care par să fie de o veșnicie în funcție. Este vorba de Sandor Tamas, la al patrulea mandat la șefia CJ Covasna, și Csaba Borboly, la al patrulea mandat la șefia CJ Harghita. Dată fiind situația din județele lor, singura posibilitate de plecare din funcție ar fi să decidă că vor să se pensioneze politic.

Limitarea mandatelor l-ar putea afecta și pe Ciolacu

Rămânerea într-o funcție pentru doar două mandate (opt ani) l-ar pune inclusiv pe Marcel Ciolacu în situația de a renunța la deputăție. Premierul României este acum la al treilea mandat de deputat, primul mandat fiind cel din 2012-2016. Printre cei mai longevivi parlamentari ai PSD sunt senatorul Ion Mocioalcă, aflat la al șaselea mandat, dar și deputatul Eugen Bejinariu, care bifează al cincilea mandat în Legislativ. Tot în rândul puterii, printre aleșii cu multe mandate sunt Raluca Turcan (la al cincilea), dar și Roberta Anastase (tot la al cincilea mandat).

Cel mai longeviv parlamentar este însă unul de la UDMR. Iar el este Seres Denes, chestor al Camerei Deputaților, aflat la al optulea mandat de parlamentar. Practic, Seres Denes a ratat doar legislatura 1990-1992. Până la finalul fostului mandat, UDMR era partidul care avea singurul parlamentar care prinsese toate legislaturile, pe Marton Arpad, care a fost pus să facă un pas în spate, după treizeci de ani de politică.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite