Amurgul baronilor PSD. Cad ca popicele adversarii lui Ciolacu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru luare de mită, e ultimul lider influent al PSD care e împins în afara politicii, după ce și alte nume grele din partid au fost trase pe linie moartă, în urma unor scandaluri (Gabriela Firea) sau a problemelor din justiție (Bădălău și Arsene).

Buzatu a ajuns în arest preventiv, în timp ce alți lideri se confruntă cu probleme FOTO Colaj
Buzatu a ajuns în arest preventiv, în timp ce alți lideri se confruntă cu probleme FOTO Colaj

Dumitru Buzatu, unul dintre cei mai influenți lideri ai PSD din Moldova, a fost vineri seară ținta unui flagrant al procurorilor DNA, care l-au prins după ce a primit o mită de 1,25 milioane de lei de la un om de afaceri, adică 10% din valoarea unui contract de lucrări de modernizare de drumuri. După o reținere de 24 de ore, cel care deținea funcția de președinte al CJ Vaslui din 2012 a fost arestat preventiv 30 de zile pentru luare de mită și trafic de influență.

Buzatu era unul dintre liderii vocali ai PSD în timpul ședințelor conducerii partidului, nefiind adeptul acceptării a tot ce spuneau și decideau Marcel Ciolacu sau Paul Stănescu. De altfel, de-a lungul timpului, Dumitru Buzatu avusese o atitudine similară și în perioada de șefie a lui Liviu Dragnea sau Viorica Dăncilă. Social-democratul se baza pe puterea sa politică, dat fiind că influența sa la nivelul Vasluiului a început în anii 90, iar acum ajunsese la apogeu. După trei mandate de parlamentar (1992-2004), Buzatu a fost două mandate vicepreședinte al CJ Vaslui, iar acum era la al treilea mandat de președinte. Din actuala gardă de lideri PSD, doar Buzatu și alți doi șefi de CJ (Radu Moldovan, în Bistrița Năsăud, și Horia Teodorescu, în Tulcea) erau la al treilea mandat consecutiv la președinția unui Consiliu Județean.

Inclusiv pe apropiații săi îi sprijinise pentru funcții bine remunerate. Fosta soție, Gabriela Crețu, de care a divorțat în 2015, e la al patrulea mandat de parlamentar, iar în perioada 2007-2009 a fost aleasă pentru un mandat scurt de europarlamentar. La rândul său, Tudor Buzatu, fiul politicianului arestat preventiv, era secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, funcție din care și-a anunțat demisia sâmbătă.

Cronologia „căderii“ liderilor PSD

Însă Dumitru Buzatu este doar ultimul de pe lista de lideri care par să-și fi încheiat socoteala cu politica. Primul a fost Niculae Bădălău, fost președinte executiv al PSD în era Dragnea, care încă de la începutul șefiei interimare a lui Ciolacu, în 2019, a avut o relație contondentă cu liderul PSD. Renunțarea la funcțiile politice a avut loc în 2020, când a fost numit vicepreședinte al Curții de Conturi. Însă Bădălău a continuat să controleze din umbră filiala Giurgiu, precum și relațiile cu alți aleși de la centru sau din teritoriu.

La final de 2022, Bădălău a fost reținut de DNA pentru 24 de ore, apoi trimis în judecată, pentru dare de mită în formă continuată și trafic de influență. Fostul PSD-ist a fost strâns cu ușa să renunțe la funcția de vicepreședinte la Curtea de Conturi.

Un alt lider al PSD, Ionel Arsene, a ajuns treptat să-și piardă din relevanță în mandatul lui Ciolacu. Actualul premier îl critica în aprilie 2020 pe Arsene pentru limbajul public, după ce fostul șef al CJ Neamț avusese ieșiri dure la adresa presei și a unor foști colegi, cum era cazul Anei Birchall. În iunie 2022, Arsene s-a autosuspendat din funcția de președinte al PSD Neamț, după prăbușirea podului de la Luțca, la două zile după ce Marcel Ciolacu îi ceruse acest lucru. În martie 2023, Arsene a fost condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare. Acum e fugit din țară.

Viitorul lui Firea, incert

Nici Gabriela Firea, aleasă la ultimul Congres PSD pe una dintre funcțiile fruntașe, nu mai are forță politică. În luna iulie, în urma scandalului legat de azilele groazei, Gabriela Firea a fost suspendată din toate funcțiile deținute în partid, date fiind legăturile sale cu unele dintre persoanele implicate. Mai precis, din cea de prim-vicepreședinte (o funcție pe care o mai deține și Sorin Grindeanu) și cea de președinte al PSD București, loc unde interimar este Paul Stănescu, un apropiat al acesteia.

Într-un interviu din 10 august, Ciolacu susținea că Firea era candidatul PSD până să se întâmple tot episodul cu azilele groazei. „Să vedem cum decurg lucrurile. În acest moment eu nu am altă decizie în ceea ce privește alt candidat, dar nu cred că asta e prioritatea doamnei și a PSD-ului. Alegerile sunt în septembrie, la anul”, mai puncta președintele PSD. În schimb, Gabriela Firea a afirmat că Marcel Ciolacu i-a promis că rămâne candidatul PSD pentru Primăria Capitalei. 

La nivel central, mesajele transmise de Firea nu se mai regăsesc în punctajele pregătite de echipele de comunicare, fiind într-un con de umbră, cu un viitor politic incert. Și la nivel parlamentar, Firea e o prezență discretă. De altfel, în Legislativ este simplă senatoare, fiind membră a Comisiei de administrație publică și a Comisiei de tineret, fără a avea vreo funcție de conducere.

În cazul altor membri care și-au pierdut funcțiile ministeriale, cum au fost cazurile lui Vasile Dîncu sau Adrian Chesnoiu, aceștia au fost puși șefi la Comisia de afaceri europene din Senat, respectiv la Comisia de agricultură din Camera Deputaților.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite