Hellvig, despre protocoalele încheiate de SRI: Trebuie să fii total rupt de realitate să mă acuzi că am ceva de ascuns. Am denunţat şi desecretizat protocoalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a susţinut o declaraţie de presă la sediul central al SRI, după informaţiile privind semnarea unui protocol secret între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi SRI.

Principalele declaraţii:

„De peste un an şi jumătate, se discută despre protocoale încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului. Au existat mai multe ieşiri publice dinspre SRI în care am încercat să explicăm situaţia, dar cred că e necesar să fac câteva precizări pentru că nu am nimic de ascuns.

În februarie anul trecut am denunţat oficial toate acele protocoale controversate, oprind o practică existentă în trecut. 

Ce sunt aceste protocoale? Aşa cum am explicat şi la Comisia SRI, pe 28 februarie 2017, încă de la început am întrebat instituţia dacă aceste protocoale erau necesare. Nu puteam să punem în practică legea fără protocoale?

Mi s-a răspuns că se putea, dar acesta a fost instrumentul tradiţional şi cadrul prin care am pus în practică ceea ce scrie în lege. Am dispus un audit intern referitor la protocoalele de colaborare cu alte instituţii şi am hotărât denunţarea celor care nu sunt impuse de lege sau hotărâri ale CSAT. În februarie 2017 am demarat un proces de denunţare a protocoalelor cu parchetele şi instituţiile din justiţie. Nu mai există în vigoare niciun protocol care să aibă legătură cu înfăptuirea Justiţiei în România.

Referitor la cele două protocoale în discuţie, ambele au fost semnate în decembrie 2016. Primul e un document neclasificat care reglementează accesul organelor de urmărire penală la infrastructura tehnică a SRI. Acesta este încă în vigoare, dar nu presupune nicio formă de implicare a SRI în activitatea Parchetului. Şi preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care are atribuţii de verificare a modalităţii de punere în executare a acestui protocol, a fost notificată cu privire la existenţa sa. 

Al doilea protocol, cel clasificat, reglementa modalitatea prin care SRI coopera cu Ministerul Public exclusiv pe infracţiunile privind securitatea naţională şi infracţiunile de terorism.

Acest protocol clasificat ne-a fost impus de Legea de organizare şi funcţionare a SRI, iar legalitatea lui nu poate fi pusă la îndoială.

De ce l-am semnat? Pentru ca OUG 6/2016 ne-a impus să semnăm protocoale cu instituţiile statului pentru exercitarea atribuţiilor noastre.

De ce l-am denunţat? Cum v-am spus mai devreme, auditul intern ne-a arătat că putem să ne exercităm atribuţiile, în baza legii şi fără aceste protocoale, asigurând securitatea naţională a României.

Nu am nimic de ascuns. Este un proces de transparenţă şi de normalitate pe care eu l-am iniţiat chiar dacă legea nu ne obliga la acest lucru.

Vreau să vă asigur că demersul meu de denunţare a tuturor protocoalelor la care s-a făcut referire în spaţiul public vine din determinarea de a elimina toate suspiciunile legate de implicarea Serviciului Român de Informaţii în actul de justiţie.

Înţeleg că în spaţiul public se vehiculează că aş fi semnat ceva ilegal. Sper că explicaţiile de astăzi au fost suficient de clare pentru orice om de bună credinţă.

Trebuie să fii total rupt de realitate să mă acuzi pe mine că am ceva de ascuns în legătură cu aceste protocoale, în condiţiile în care, de cînd sunt director, am ordonat auditul cu privire la existenţa protocoalelor înainte ca subiectul să fie temă publică, am denunţat protocoalele care aveau legătură cu înfăptuirea justiţiei în România şi am început procesul de desecretizare a acestora.

S-a prezumat în spaţiul public că acest protocol semnat de mine ar fi un abuz al SRI. Eu personal înţeleg foarte bine ce înseamnă abuzul statului împotriva cetăţenilor şi sunt determinat să lupt până în ultima zi împotriva tuturor abuzurilor, indiferent de cine le face“.

Citeşte şi:

 

Dosar penal deschis de Parchetul General, după ce Darius Vâlcov a publicat protocolul secret semnat de Ministerul Public cu SRI

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite