Guvernul promite majorarea veniturilor angajaților din casele de pensii județene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu și sindicatele au ajuns la o soluție privind greva din casele județene de pensii, urmând să aibă loc discuții cu privire la o majorare a salariilor și alinierea acestora cu cele ale angajaților din casele naționale de pensii. Funcționarii protestează de câteva săptămâni.   

Protest la o casă de pensii FOTO Arhivă Adevărul
Protest la o casă de pensii FOTO Arhivă Adevărul

„Premierul Marcel Ciolacu și sindicatele au agreat soluția pentru ajustarea salariilor din casele de pensii publice. Salarizarea angajaților din sistemul de pensii și asistență socială, reformarea instituțiilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă au fost temele discutate astăzi de premierul Marcel Ciolacu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona-Bucura Oprescu, și reprezentanții Blocului Național Sindical”, a informat Guvernul, arătând că „reprezentanții Guvernului și partenerii sociali au agreat o soluție de principiu pentru alinierea salariilor angajaților din casele județene de pensii la nivelul celor din cadrul casei naționale de pensii publice, ceea ce înseamnă o majorare a veniturilor angajaților din teritoriu.

„Procesul de corectare a inechităților salariale va continua prin soluții pe care le vom stabili tot de comun acord în noua lege a salarizării sistemului public”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit Executivului, „detaliile privind transpunerea în legislație a acestei soluții de ajustare salarială vor fi stabilite prin dialog, conducerea Ministerului Muncii urmând să aibă luni, 4 decembrie 2023, o nouă întâlnire de lucru cu reprezentanții sindicatelor.

Totodată, premierul a subliniat că „este nevoie de reorganizarea și reformarea instituțiilor publice. În domeniul social, este evidentă necesitatea unui sistem unic de control și a unui singur sistem de autorizare și eliberare a avizelor. Recalcularea dosarelor de pensii, așa cum am stabilit prin noua lege a pensiilor, trebuie făcută în termenul asumat. Așadar, aveți întreaga mea susținere și a Guvernului pentru investițiile necesare reformării și îmbunătățirii sistemului de asistență socială și de pensii”.

De asemenea, șeful Executivului a cerut ca pensiile și drepturile salariale pentru luna decembrie să fie plătite fără întârziere.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, reprezentanți ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și ai Cancelariei Prim-Ministrului.

Funcționarii din casele județene de pensii, agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și inspectoratele teritoriale de muncă protestează de câteva săptămâni, iar de luni, 27 noiembrie 2023, salariații afiliați la Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii au declanșat greva generală până la rezolvarea revendicărilor lor, ghișeele fiind închise. 

Angajații au cerut salarii similare cu cele ale funcționarilor din aparatul central, de la Casa de Sănătate ori de la Finanțe, care au venituri lunare cu 2.000 de lei mai mari.

În plus, angajații caselor de pensii din București și Ilfov reclamă și lipsa personalului, fapt pentru care funcționarii muncesc în plus fără să fie plătiți, dar și că salariile nu au mai crescut de șapte ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite