Guvernul îl acuză pe Videanu că a prejudiciat Hidroelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta l-a atacat pe Adriean Videanu Foto Adevărul
Victor Ponta l-a atacat pe Adriean Videanu Foto Adevărul

Corpul de Control al Guvernului a întocmit un raport în care îl acuză pe fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, că a semnat hotărâri care au provocat pierderi de sute de milioane de euro Hidroelectrica. Documentul va fi trimis către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) .

Potrivit documentului elaborat de Corpul de Control, „persoane care au ocupat funcţii de conducere în Ministerul Economiei“, printre care foştii miniştrii Adriean Videanu şi Ion Ariton, au semnat o serie de documente care au provocat prejudicii Hidroelectrica.

Potrivit raportului, pierderea înregistrată de Hidroelectrica SA din vânzarea întregii cantităţii de energie electrică achiziţionată în perioada 2009-2011 a fost de 444,2 milioane de lei.

Raportul menţionează intervenţia ilegală a unor persoane care au ocupat funcţii de conducere în Ministerul Economiei, ministru şi secretar de stat care au avizat şi aprobat, după caz, note, memorandumuri, care au stat la baza semnării unor contracte de către Hidroelectrica în condiţii păgubitoare pentru societate.

În document se arată că, în perioada 2009-2011, Hidroelectrica a achiziţionat de la alţi producători de energie electrică, în baza unor contracte bilaterale, o cantitate de energie electrică de 7.871.495 MWh, iar de pe celelalte pieţe (piaţa pentru ziua următoare, piaţa de echilibrare şi ca parte responsabilă cu echilibrarea), cantitatea de 2.584.355 MWh.

Faptele foştilor miniştri Adirean Videanu şi Ion Ariton, precum şi ale fostului secretar de stat Tudor Şerban „pot întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată“, se afirmă în raport.

 Acuzaţiile lui Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că, potrivit raportului Corpului de Control, care urmează să fie trimis la DNA, sub semnătura fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, Hidroelectrica şi bugetul României au fost prejudiciate cu sute de milioane de euro.

" Am raportul Corpului de Control pe care îl vom trimite la DNA, la Curtea de Conturi să vedeţi cum sub semnătura domnului Videanu (ministru al Economiei în guvernarea democrat-liberală - n.r.), a secretarului de stat Tudor Şerban, Hidroelectrica şi bugetul României au fost prejudiciate de sute de milioane de euro. Evident că banii aceştia sunt pe la domnul Videanu şi pe la PDL, dar trebuie recuperaţi şi trebuie traşi la răspundere penală cei care au beneficiat de aceste sute de milioane de euro şi-mi exprim speranţa că - uitaţi, câte documente şi câte probe are - Parchetul la un moment dat va avea timp să le cerceteze, pentru că totuşi noi tot plătim ce au furat alţii, iar ei, după ce au stat vreo două-trei luni ascunşi şi-au dat seama că încă au protecţie şi începem să-i vedem pe la televizor dându-ne lecţii", a spus premierul azi, la Guvern.

Răspunsul lui Videanu

Adriean Videanu, preşedinte interimar al PDL Bucureşti şi fost ministru al Economiei, a declarat miercuri că premierul Victor Ponta nu este interesat, de un an de când guvernează, de rezolvarea problemelor reale ale românilor şi caută vinovaţi imaginari.
'De un an de zile, România este condusă de un mitoman fără precedent care, deşi ocupă funcţia de premier, este obsedat doar de propria imagine şi nu de problemele reale ale românilor, aşa cum îi cere poziţia pe care, temporar, o ocupă. Pentru că nu îl interesează, îi spun eu care sunt problemele reale ale românilor: situaţia dezastruoasă a muncitorilor de la Oltchim, a muncitorilor de la Mechel, a muncitorilor de la Hidroelectrica, a agricultorilor, a IMM-urilor, a bugetarilor, a pensionarilor, într-un cuvânt, a tuturor românilor. Practic, Victor Ponta umileşte 22 de milioane de români. Cu o mână îi mângâie pe creştetul capului, cu alta îi fură', susţine Adriean Videanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite