Geoană, clinciuri cu liderii PSD pe tema prezidențialelor. Numărul 2 din NATO spune că ar putea părăsi funcția mai devreme

0
Publicat:

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat că ar putea părăsi postul mai devreme, în contextul în care el și secretarul general nu pot pleca în același timp, fiind sugerat ca motiv și devansarea prezidențialelor. De altfel, acesta a trimis săgeți și către liderii PSD.

Mircea Geoană a explicat că ar putea termina mandatul mai devreme FOTO EPA EFE
Mircea Geoană a explicat că ar putea termina mandatul mai devreme FOTO EPA EFE

Am trecut prin prea multe în viaţa mea şi sunt un om mult prea înţelept şi să o spun şi pe aia, joc şi la altă ligă ca să mă las afectat de astfel de comentarii. Eu sunt convins că majoritatea celor din partide nu sunt de acord cu astfel de afirmaţii. Nu tratezi un fost coleg aşa şi mai ales un lider atât de important. Ei ar trebui să fie mândri de faptul că unul care a condus PSD-ul a ajuns să fie un personaj atât de important, ar trebui să fie mândri şi neapărat să-mi propună mie să fac ceva, deşi au făcut-o”, a afirmat Geoană, potrivit News.ro. 

De altfel, Geoană a sugerat că și schimbarea calendarului electoral ar putea avea legătură cu blocarea sa pentru alegeri.

Mă interesează un singur lucru: să putem să fim siguri că oamenii îşi aleg liderii pe care şi-i doresc fără să fie obligaţi să joace la figuri impuse şi părerea mea este că, din punct de vedere electoral, deşi tactic face sens - te ajut pe tine să treci hopul cu europarlamentarele şi facem o mică combinaţie, scurtăm calendarul pentru alegerile prezidenţiale din motive care poate că sunt legate de cel care stă cel mai bine în sondaje, poate e legat de alte calcule cu privire la joburi viitoare ale unor lideri actuali, nu ştiu, problema dânşilor”, a completat Geoană.

Numărul 2 din NATO a subliniat că își menține declarația la oferta făcută de PSD pentru a candida el, ca independent, susținut de social-demcorați: „Lucrurile sunt clare şi nu cred că este vreo problemă cu privire la veridicitatea a ceea ce am spus, fiecare face comentariile publice pe care le crede de cuviinţă. Ceea ce este, într-un fel, oarecum ironic şi neaşteptat este că în anul electoral”. 

Marcel Ciolacu a fost ironic când a fost întrebat dacă i-a cerut lui Geoană să candideze la alegerile prezidenţiale, răspunzând că după ce a făcut acest lucru a sunat-o pe Diana Şoşoacă şi i-a propus să fie premier. De asemenea, Ciolacu a precizat că PSD nu va susţine un independent la alegerile prezidenţiale.

Ce urmează la NATO

„Atâta vreme cât sunt la NATO, nu am cum să fac un astfel de anunţ şi nu este corect faţă de meseria şi jobul meu să fac un astfel de lucru. Vorbind acuma despre calendar, că e o discuţie foarte mare despre succesorul lui Jens Stoltenberg la şefia NATO, încă o dată o spun, singurul lucru pe care nu l-am face, Jens şi cu mine, este să ne alegem succesorii. Este treaba aliaţilor, dânşii trebuie să-şi găsească candidatul, consensualizat, sperăm cât mai repede, pentru a putea merge la Summit-ul de la Washington în condiţii şi să putem anunţa în timp util cel care va conduce”, a susținut Mircea Geoană la Antena 3 CNN, cu privire la discuțiile din spațiul public despre propunerea lui Klaus Iohannis. 

Potrivit secretarului general adjunct al NATO, şeful Alianţei, Jens Stoltenberg, va pleca din funcţie la 1 octombrie, ceremonia pentru plecarea acestuia fiind pregătită pentru 30 septembrie.  „Chestiunea care nu se poate întâmpla în această toamnă este ca Jens Stoltenberg şi eu, adjunctul domniei sale, să plecăm în acelaşi timp. El pleacă la 1 octombrie. Deci eu, pentru a putea să asigurăm continuitate şi succesiune la vârful Alianţei, va trebui să plec fie mai devreme, fie mai târziu”, a mai spus Mircea Geoană, subliniind că ambele variante sunt astăzi pe masă. 

Precizările secretarului general adjunct al NATO vinîn contextul unor discuții în spațiul public privind o propunere a președintelui Klaus Iohannis pentru conducerea NATO. 

Potrivit unui corespondent Bloomberg, România ar fi informat oficial aliații că îl propune pe președintele Klaus Iohannis pentru preluarea conducerii NATO.  Totodată Executivul de la București a hotărât devansarea alegerilor prezidențiale, urmând ca acestea să fie organizate în septembrie. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite