Secretarul general adjunct al NATO a spus că alianța va continua să sprijine Moldova în problema Transnistriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Geoană a adăugat că Chișinăul este foarte important pentru țările membre ale blocului militaro-politic.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

NATO va continua să ofere sprijin Moldovei în cazul încercărilor Transnistriei de aderare la Rusia, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, ale cărui cuvinte au fost citate de Pro TV.

"După câte am înțeles, vor fi anunțate noi acorduri ilegale între Transnistria și Rusia. Iar referendumul din Transnistria a avut loc în urmă cu câțiva ani. Cum poate reacționa NATO la asta? Desigur, vom condamna acest lucru și vom continua să sprijinim Moldova, pentru că Moldova. este foarte important pentru noi”, a spus Geoană despre reacția NATO la posibila anexare a Transnistriei la Rusia.

Autoritățile din Transnistria acuză conducerea Republicii Moldova de impozitare ilegală a mărfurilor importate de întreprinderile din regiune. Ministerul Afacerilor Externe al Republicii a transmis o declarație participanților în formatul de negociere „cinci plus doi” (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina, precum și observatori din UE și SUA), care a reținut că Guvernul Republicii Moldova „a impus un tribut economiei transnistrene, care nu are și nu poate avea nicio bază legitimă nici în cadrul acordurilor existente, nici în contextul notoriilor norme și principii paneuropene”.

Săptămâna trecută, Consiliul Suprem (parlamentul unicameral) al Transnistriei a programat pentru 28 februarie un congres al deputaților de toate nivelurile pentru a discuta despre „presiunea” venită din partea Chișinăului. Congresul este convocat pe baza unui apel al deputaților adunării deliberative de la toate nivelurile, care sunt îngrijorați de deteriorarea situației socio-economice din Transnistria și încălcarea drepturilor locuitorilor acesteia. Astfel de întâlniri au fost convocate pe probleme semnificative. În 1990, congresul a proclamat Republica Moldovenească Transnistreană, iar în 2006 a decis organizarea unui referendum, în care majoritatea covârșitoare „a votat” în favoarea independenței și a apropierii de Rusia.

Autoritățile moldovenești consideră neîntemeiată decizia de a convoca un congres al deputaților de toate nivelurile din Transnistria. Acest lucru se arată într-un comunicat al Biroului pentru Reintegrare de pe lângă Guvernul Republicii Moldova, care este implicat în negocierile privind reglementarea transnistreană. În ea, autoritățile moldovenești avertizează Transnistria „cu privire la consecințele măsurilor imprudente”. 

Surse transnistrene au declarat pentru publicația rusă independentă Verstka că Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă a Moldovei, nu intenționează să solicite aderarea Rusiei în timpul Congresului Deputaților de la Tiraspol din 28 februarie. Două surse anonime apropiate autorităților transnistrene au declarat pentru Verstka că Congresul Deputaților nu va discuta despre integrarea cu Rusia, ci se va concentra pe discutarea presiunii economice din Republica Moldova, fără a face „pași bruști”. O sursă implicată în pregătirea alegerilor prezidențiale rusești în Transnistria a susținut că Transnistria nu a primit nicio sarcină de la Kremlin în afară de pregătirile pentru alegerile prezidențiale. Verstka a observat că șeful departamentului de politică externă transnistreană, Vitali Ignatiev, a „răcit” mult speculațiile cu privire la posibila solicitare a Transnistriei de a se alătura Rusiei, după ce a susținut la o televiziune locală că scopul congresului este de a aduce în atenție ultima „presiune economică” a Republicii Moldova asupra Transnistriei. Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldova a declarat la 22 februarie că „nu există niciun motiv să credem că situația din [Transnistria] s-ar putea deteriora” ca răspuns la discursul public privind Congresul Deputaților de la Tiraspol. Oficialii ucraineni au afirmat în mod similar că posibilitatea unui atac la sol rusesc asupra Ucrainei din Transnistria este scăzută. ISW a emis o prognoză de avertizare pe 22 februarie și a evaluat că oficialii transnistreni ar putea solicita un referendum privind anexarea la Rusia pentru a sprijini operațiunile hibride rusești intenționate să destabilizare politic și social Republica Moldova. Rămâne de remarcat faptul că autoritățile transnistrene au dispus dintr-o dată convocarea Congresului Deputaților pentru prima dată de când acel organism a autorizat referendumuri privind aderarea la Moldova (care a eșuat) și căutarea anexării Rusiei (care a trecut) în 2006. ISW își modifică avertismentul în lumina dintre aceste rapoarte, însă, va continua să monitorizeze îndeaproape situația din Transnistria.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite