Fuziunea PNL-ALDE. Ce zestre au liberal-democrații și care sunt județele cu miză

0
Publicat:

PNL și ALDE au anunțat că vor continua procesul de fuziune, de data aceasta fără a fi contestatări interne, cum s-a întâmplat anul trecut, când o parte din liberal-democrații nu agreau acest lucru. Zestrea ALDE constă în site de consilieri locali, dar și câțiva primari și consilieri județeni.

Ciucă și Bode mai încearcă o dată realizarea fuziunii cu ALDE FOTO Mediafax
Ciucă și Bode mai încearcă o dată realizarea fuziunii cu ALDE FOTO Mediafax

Avem datoria și responsabilitatea de a comunica mult mai bine aceste aspecte și de a învinge prejudecăți și reticențe, tocmai pentru a aduna cât mai multe forțe de dreapta în jurul PNL. Și am început acest lucru, după cum bine știți, în această săptămână, în cadrul BPN, am decis demararea procedurilor de fuziune prin absorbție cu ALDE și nu ne vom opri aici”, afirma Lucian Bode, secretar general al PNL, cu ocazia unui eveniment al Organizației Femeilor Liberale. 

Precizarea venea la câteva zile după anunțul referitor la reîncălzirea negocierilor cu ALDE. De data aceasta și conducerea ALDE a venit cu un mesaj similiar, după ce anul trecut începerea discuțiilor a fost contestată în interiorul formațiunii liberal-democraților.

Conducerea ALDE a horărât „Comisia pentru armonizarea programului politic ALDE-PNL” fiind stabiliți  Varujan Vosganian, copreședinte ALDE, Ionel Cel Mare, prim vicepreședinte ALDE,  Alexandru Baicu, prim vicepreședinte ALDE. Alte trei persoane au fost desemnate în  Comisia pentru armonizarea structurilor de conducere la nivel național, județean și local.  

Conform rezultatelor de la ultimele alegeri locale, ALDE are 15 primari,  861 de consilieri locali și 15 consilieri județeni. În Parlament nu are deputați și senatori, pentru că nu a reușit să treacă pragul. 

Județe cu miză

La nivel de consilieri județeni, ALDE reprezintă o miză mai ales în județele Vaslui și Botoșani, unde are câte trei. De asemenea, importante sunt și Consiliile Județene Prahova sau Vrancea. De exemplu, în Vrancea unul dintre consilieri județenii și vicepreședinte. 

Surse liberale susțin că relevanța ALDE poate fi văzută mai ales la nivel de localități mici, unde contează foarte mult strângerea rândurilor, prin cooptarea acelor consilieri locali care pot aduce voturi la alegerile din 2024. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite