Ce portofolii europene sunt considerate „relevante” pentru România după alegerile din 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcția de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe sau cea de comisar european pentru Piaţa Internă sunt cele considerate „relevante pentru România” după alegerile europene de anul viitor, susține eurodeputatul Victor Negrescu.

Victor Negrescu, eurodeputat PSD FOTO Arhivă V.Negrescu
Victor Negrescu, eurodeputat PSD FOTO Arhivă V.Negrescu

Reprezentantul PSD a precizat că întocmirea listei pentru europarlamentare a partidului său va avea loc la începutul anului viitor, punctând că acest lucru a fost anunțat în prealabil de Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește pozițiile de top la care ar putea avea acces România și ar fi „relevante”, Negrescu a menționat două posibilități.

Eu cred că pe lângă posibilitatea de a avea un comisar care să ocupe această demnitate de Înalt Reprezentant, un alt portofoliu bun pentru România ar fi comisarul responsabil de piaţa internă, în contextul în care piaţa internă reprezintă principala componentă unde Uniunea Europeană are autoritate şi defineşte mai multe elemente, de la regulile de competiţie, protecţia consumatorului, sprijinul pentru IMM-uri, sprijinul pentru marile companii, ajutoarele de stat. Practic, peste jumătate din legislaţia europeană trece prin componenta de piaţă internă şi comisarul de resort se ocupă de aceste subiecte. Adică ar avea o influenţă asupra a peste jumătate din legislaţia UE", a declarat Victor Negrescu, în cadrul unui briefing cu jurnalişti români, la Strasbourg.

Întrebat dacă aceste portofolii nu vor fi greu de obținut, eurodeputatul a punctat: „Eu cred că aceste două portofolii menţionate de mine sunt cele care sunt relevante pentru România. Celelalte fie nu pot fi ocupate pentru că le-am deţinut anterior, fie, conform arhitecturii actuale a Comisiei Europene, nu au influenţa necesară pentru a ajuta Europa, dar şi România, să-şi atingă obiectivele."

Necesitatea unei dezbateri interne

Eurodeputatul PSD a mai mai subliniat şi-ar dori în premieră o dezbatere internă pentru desemnarea unui candidat. „Ar fi oportună pentru prima dată o dezbatere despre ceea ce înseamnă persoana nominalizată sau mai multe propuneri în aşa fel încât să le analizăm în spaţiul public şi, de ce nu, poate chiar o dezbatere între respectivii candidaţi, într-o manieră democratică. De asemenea, Parlamentul României trebuie să fie implicat în proces, nu doar să valideze propunerea respectivă, dar în momentul de faţă este mult prea devreme pentru a discuta despre viitorul comisar al României", a mai afirmat Negrescu.

Eurodeputatul a precizat că PES va avea un candidat pentru șefia CE, care va fi aprobat cel mai probabil în luna martie a anului viitor, în cadrul unui congres ce va avea loc în Italia.

Deci, evident, dacă avem un candidat comun, avem un candidat comun cu scopul de a câştiga. Acum, dacă mă uit pe anumite sondaje de opinie la nivel european, noi câştigăm membri în anumite state, vedem că popularii europeni sunt în scădere, vom vedea cât de mult sunt în scădere. Deci va fi o zonă de echilibru între PPE şi S&D. Dat fiind faptul că lucrurile sunt neclare în Consiliul European, e posibil să apară şi o altă soluţie, aşa cum a apărut Ursula von der Leyen pe ultima 100 de metri, deşi nu fusese anunţată anterior. Şi acum se poate întâmpla acelaşi lucru", a completat social-democratul.

În mediile europene circulă nume privind variantele socialiștilor pentru CE, cum ar fi Sanna Marin, fostă șefă a Guvernului din Finlanda, Stefan Lofven, fost premier suedez, însă și două nume de premieri în exercițiu: Antonio Costa (Portugalia) și Pedro Sanchez (Spania).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite