Falimentul Euroins, subiect de interpelare la vizita lui Klaus Iohannis în Parlamentul European

0
Publicat:

În cadrul vizitei președintelui român Klaus Iohannis, problema falimentului societăţii de asigurări Euroins şi a modului în care a acţionat în acest caz Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost ridicată de doi parlamentari.

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Potrivit Agerpres, au atras atenția asupra subiectului un eurodeputat al Germaniei și unul al Irlandei

Industria de asigurări majore din România a fost agitată în ultimii ani. Douăsprezece companii care furnizau asigurări majore au fost scoase din afaceri în numai 12 ani. Douăsprezece firme de asigurări în 12 ani ar trebui să ridice preocupări serioase despre mediul de reglementare dintr-un stat membru”, a spus eurodeputatul german Gunnar Beck, din grupul Identitate şi democraţie (ID), în cadrul dezbaterii din plenul PE la Strasbourg.

„În 2019, autoritatea de reglementare în domeniul asigurărilor, ASF, a cerut Euroins România să cumpere pe atunci falimentara City Insurance. După numai trei ani ASF a suspendat licenţa Euroins în România, din câte se pare pentru motive discutabile. (...) Anul trecut, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a ridicat întrebări pe lângă ministrul de finanţe român despre acţiunile ASF şi a înaintat o propunere de rezoluţie (...)", a adăugat eurodeputatul Germaniei.

Beck susţine că Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) a scris un raport despre afacerea Euroins, pe care însă nu a reuşit să-l vadă, în pofida demersurilor sale repetate.

„Într-un răspuns la o întrebare scrisă pe care am pus-o, Comisia Europeană pretinde că nu a văzut niciodată raportul. Până în prezent nu mi s-a permis accesul la toate detaliile raportului EIOPA. Ce încearcă ASF şi EIOPA să ascundă de Comisia Europeană şi de membrii Parlamentului European?", a întrebat retoric membrul grupului ID.

El a observat apoi că după decizia de a lăsa Euroins fără licenţă, ASF a acordat o licenţă Easy Asigurări, o subsidiară a Superbet. „Şi cine este preşedinte al Superbet? Unul dintre fraţii preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen", a mai adăugat eurodeputatul.

„Excelenţa voastră, România este unul dintre cei mai mari beneficiari neţi de bani UE. Primiţi 10 miliarde de euro de la bugetul UE şi de la fondul Next Generation EU. Potrivit indexului general al percepţiei asupra corupţiei al Transparency International, sunteţi a doua cea mai coruptă ţară din UE. Niciunul dintre aceste lucruri nu este ideal pentru o ţară care speră să atragă investitori străini. Ce vă întreb este cum vă propuneţi să abordaţi acest lucru?", s-a interesat eurodeputatul german.

Afacerea Euroins a fost ridicată şi de colega sa de la spectrul opus al eşichierului politic, irlandeza Clare Daly, din grupul Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL) din PE.

" (...) îmi pare rău să văd cazuri precum cel ridicat de colegul meu despre problemele foarte serioase şi întrebările care rămân să primească răspuns privind operaţiunea autorităţii române de reglementare, ASF, din cauza impactului fundamental nu numai asupra propriilor dumneavoastră şoferi, ci şi asupra pieţei asigurărilor din Europa. Şi eu sunt unul dintre membrii acestui Parlament care, timp de mai multe luni, am pus întrebări despre decizia autorităţii de reglementare de a retrage licenţa Euroins România, care face parte din cel mai mare grup de asigurare din Europa centrală şi de sud-est", a spus Clare Daly în intervenţia ei.

Ea a spus că ştie că preşedintele Iohannis cunoaşte acest caz şi că „este foarte ciudat că autoritatea română de reglementare a acţionat împotriva acestei companii la trei ani după ce i-a cerut să preia City Insurance".

„Este un fapt cunoscut că atât autoritatea de reglementare din Bulgaria, cât şi BERD au ridicat întrebări despre acţiunile autorităţii de profil din România. Ambele au abordat autorităţile europene, una dintre organizaţii a produs un raport care avertizează împotriva consecinţelor, au produs chiar o propunere de rezoluţie care ar fi redus impactul, dar nimic nu s-a întâmplat şi ţara dumneavoastră riscă expunerea la un proces de 500 de milioane de euro", a atras atenţia eurodeputata irlandeză de stânga.

Ea menţionat că acest caz a fost adus în atenţia EIOPA, care ar trebui să reducă riscul problemelor în domeniu, dar aceasta nu a putut pune la dispoziţia membrilor PE raportul întocmit.„Sunt profund îngrijorată de securitatea din jurul acestui caz. Întrebarea mea către dumneavoastră, domnule preşedinte, este chiar simplă şi este în interesul cetăţenilor României şi nu numai: ne-aţi sprijini în apelul nostru către Comisia Europeană de a iniţia o analiză comprehensivă şi independentă a acestui caz?", a pledat Clare Daly.

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns la sfârşitul dezbaterii la această interpelare, dar ca poziţie de principiu, fără a comenta cazul concret al Euroins.

„Am auzit că o autoritate de reglementare a avut o problemă cu o companie. Şi ca peste tot în democraţie şi în statul de drept, dacă oamenii simt că decizia nu este atât de bună, merg în faţa unui judecător. Este ceea ce s-a întâmplat. Judecătorii au decis că decizia este corectă. Asta este ceea ce înţeleg dacă vorbim despre statul de drept. Toată lumea are aceleaşi drepturi, toată lumea are dreptul la un proces corect şi toată lumea trebuie să accepte rezultatul", a afirmat Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite