Klaus Iohannis, discurs în Parlamentul European. Ce direcții privind viitorul Europei a dat șeful statului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat în cadrul discursului său din Parlamentul European că este nevoie de o eficientizare a capacității UE de luare a deciziilor. Președintele a dat și un semnal cu privire aderarea completă a României și Bulgariei la Schengen. 

<<Ca și în urmă cu cinci ani, când m-am adresat plenului Parlamentului European, vreau să reafirm încrederea mea și a poporului român în valoarea acțiunii europene unite și solidare, în puterea incontestabilă a „unei singure Europe”>>, a sus'inut pre;edintele ]n deschiderea discursului s[u din Parlamentul European. 

Șeful statului român a arătat că „efectele pandemiei, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, conflictul din Orientul Mijlociu – toate acestea sunt numai câteva dintre evoluțiile dramatice care ne-au testat în ultimii ani nu doar capacitatea de răspuns, ci și atașamentul nostru sincer față de Uniune și față de valorile și principiile care ne țin împreună”.

România, unul dintre cele mai bune exemple ale puterii transformatoare a UE

„Țara mea este probabil unul dintre cele mai bune exemple ale puterii transformatoare a Uniunii Europene. Aderarea ne-a adus beneficii indiscutabile și dintre cele mai concrete. Fondurile europene intrate în România de la momentul aderării ne-au permis să realizăm proiecte esențiale de infrastructură. Peste 600.000 de tineri români au participat la programul Erasmus, însușindu-și astfel modul de viață european.

Uniunea înseamnă un spațiu al siguranței, al protecției, al prosperității și al diversității”, a mai spsu președintele.

Șeful statului a subliniat că „Uniunea Europeană rămâne, prin excelență, un spațiu al liberei circulații. Ridicarea, în martie, a controalelor la frontierele aeriene și maritime trebuie urmată, în mod firesc, în cel mai scurt timp, de eliminarea controalelor de la frontierele terestre. Doar astfel vom avea reflectarea corectă și concretă a contribuției pe care România o aduce la consolidarea securității întregii Uniuni”.

Importanța alegerilor europene 

„Proiectul european necesită, zi de zi, atenție, efort, răbdare și onestitate, dacă vrem să trăim liberi, într-o Europă unită și prosperă. România de astăzi este un promotor puternic al acțiunii coordonate, în spiritul valorilor europene.

Avem responsabilitatea de a susține o Europă care duce mai departe aceste principii şi valori, inclusiv către prietenii noștri din vecinătatea europeană care au ales modelul nostru de democrație și dezvoltare.

Iar o etapă-cheie a acestui proces o reprezintă alegerile europene. Prioritățile pe care le vom defini împreună după aceste alegeri vor trebui să ne ajute să răspundem pragmatic la provocările prezentului şi să ne pregătească mai bine pentru viitor”, a mai spus președintele.

Viitorul Uniunii Europene 

Președintele a arătat și că schimbările climatice, dificultărțile economice și migrația ilegală continuă să afecteze în mod negativ, arătând că avem de-a face cu o eroziune a valorilor europene, subliniind o criză a valorilor și a încrederii în Uniunea Europeană.  

Totodată, șeful statului a subliniat că ultimii ani au arătat că acțiunea comună a Uniunii Europene este cheia. Privind ceea ce poate fi făcut la nivel intern, președintele a arătat că trebuie întărită rezistența internă. 

Șeful statului a mai subliniat importanța continuării sprijinirii Ucrainei, arătând implicarea României. 

Privind atractivitatea Uniunii Europene, președintele a arătat că lărgirea familiei europene va întări Uniunea Europeană. 

Președintele a mai arătat că provocările cu care ne confruntăm sunt globale și unele dintre ele pot fi rezolvate doar prin promovarea relațiilor cu parteneri cu valori și interese similare, susținând că acesta este motivul pentru care consolidăm legătura transatlantică. 

Potrivit șefului de stat, este la fel de evident că trebuie să ne eficientizăm capacitatea de luare a deciziilor.

„Fără a exclude modificarea Tratatelor la un moment dat, trebuie să folosim toate posibilităţile disponibile în cadrul Tratatelor pentru un proces de luare a deciziilor mai uşor şi mai rapid. România este pe deplin angajată în acest exerciţiu", a mai afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis a subliniat și responsabilitatea față de tineri, arătând că viitorul Uniunii constă în capacitatea sa de a să dea răspunsuri oneste și rezultate în educație, sănătate, prosperitate, securitate climatică și oportunități de angajare. 

Dezbaterea „This is Europe“, în plenul Parlamentului European, în Strasbourg. FOTO Inquam Photos
Dezbaterea „This is Europe“, în plenul Parlamentului European, în Strasbourg. FOTO Inquam Photos
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite