Iohannis vrea ca UE să se îndrepte mai mult spre cetățeni: Va elucida Guvernul care alegeri se vor comasa. Eu nu sunt împotrivă

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, în Parlamentul European, că mai ales odată cu anul electoral ar trebui ca politicienii de la Bruxelles și Strasbourg să vină mai mult în rândul oamenilor, cum ar fi fermierii, pentru a înțelege adevărate probleme, iar apoi să vină cu soluții potrivite

Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Cred că este atât de mult de spus aici, încât putem să acoperim o întreagă campanie electorală, dar voi încerca să concentrez câteva abordări. În primul rând, trebuie să vedem unde să ne concentrăm, ca să crească iarăși încrederea cetățenilor în ceea ce face Uniunea. Și aici am mai spus-o și cred că o s-o mai spun și în continuare.  Este o distanță prea mare între cetățeanul european și clasa politică europeană. Trebuie să ne reapropiem. Trebuie să venim cu soluții nu pe termen scurt, ci pe termen mediu și lung și trebuie să discutăm aceste soluții cu cei care sunt vizați de ele. Și ca să nu rămân doar în sfera pur teoretică, o să vă dau un exemplu din ceea ce în aceste zile a dus la multe frământări în Uniune, de politica agricolă comună”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat de cât de oportună ar fi comsarea unor alegeri.

Deciziile referitoare la politica agricolă comună s-au luat în 2020, înainte de pandemie. Nota bene: suntem în 2024. Oare de ce a fost nevoie să avem după patru ani proteste masive ale fermierilor în toată Uniunea Europeană, aproape, ca să ne dăm seama că unele concepte trebuie rediscutate? Patru ani ne-a luat ca să ne dăm seama, după proteste masive, că anumite lucruri trebuie rediscutate cu fermierii. Este doar un exemplu cum de multe ori suntem prea departe de interesele oamenilor, pe care până la urmă vrem să-i ajutăm să își facă treaba”, a completat președintele României. 

Funcționare a UE „mai eficientă, mai fluidă, mai rapidă”

Pe de altă parte, sunt, fără îndoială, și chestiuni strategice legate de conceptul de Uniune Europeană, de care trebuie să ne ocupăm cu cât mai repede, cu atât mai bine. Funcționarea Uniunii în interior trebuie să devină mai eficientă, mai fluidă, mai rapidă. Deci, arhitectura Uniunii trebuie îmbunătățită. Uniunea trebuie să se extindă - asta este opinia mea. Este nevoie să includem Moldova, Ucraina, Balcanii de Vest. Ei vor să fie parte din Uniune, noi vrem să fie cu noi. De ce durează pentru unii deja de 20 de ani aceste discuții? Deci trebuie să fim și aici mai hotărâți, mai aplicați. Sunt pe lângă asta și multe alte probleme care trebuie rezolvate urgent: climă, mediu, competitivitate și multe alte chestiuni. Pe unele le voi menționa și în plen”, a mai afirmat Iohannis.

Nu în ultimul rând, Iohannis a subliniat că nu se va opune comasării de alegeri. „Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru rânduri de alegeri este foarte mult, care cu care se pot comasa în mod legal, corect și constituțional va elucida guvernul și coaliția de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri. Dacă se face bine, dacă se organizează din timp și se anunță, este o metodă de a reduce numărul de scrutine, mai mult altădată”, a conchis Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite