Efectele lipsei rectificării bugetare: 21 de instituții au primit bani din Fondul de rezervă. Ce sume au fost alocate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se acutizează obiceiul Executivului de a scoate bani din Fondul de rezervă, în condițiile în care pe ordinea de zi a ședinței de joi au fost 21 de hotărâri care privesc alocări din acest fond, fiind astfel completate mai multe bugete ale instituțiilor de stat, dar și cheltuieli ale ministerelor.

Ministrul de Finanțe și premeirul Românei FOTO Inquam Photos
Ministrul de Finanțe și premeirul Românei FOTO Inquam Photos

În ciuda tuturor greutăţilor, ministrul Boloş a asigurat astăzi resurse financiare de 13,7 miliarde de lei cu care acoperă cheltuielile sociale esenţiale ale statului până la sfârşit de an”, a spus premierul Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței.

400.000 de lei au fost dați municipiului Alba pentru cheltuielile din 1 decembrie, 2,7 milioane au mers la Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor și alte 52 de milioane de lei a oferit Guvernul pentru finanțarea unor cheltuieli din învăţământul preuniversitar. Peste 2 milioane de lei a obținut Institutul Cultural Român (ICR), CNCD a primit un pic peste 700.000 de lei, AEP tot 700.000 de lei, iar 800.000 de lei au fost alocați Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, acoleduo unde sunt amenințǎri cu greva.

3 miliarde pentru Educație

Au fost alocări și către SRI și SIE, în valoare de aproximativ 200 de milioane de lei. Alte 3 miliarde de lei s-au dus la Ministerul Educației. 300 de milioane de lei au fost alocați pentru tichetele sociale pe luna decembrie, oferite în cadrul unei ordonanțe date anul trecut pentru persoanele defavorizate.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a mai primit alte 35,6 milioane de lei, iar 3,5 miliarde de lei s-au dus la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru finanţarea cheltuielilor cu materiale şi prestări de servicii cu caracter medical, unde se adaugă și alte 200 de milioane de lei. Pentru ajutoarele sociale, printre care și încălzirea locuințelor, au mai fost oferite peste 2 miliarde de lei. O altă sumă care merge la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale este de peste 600 de milioane de lei pentru asigurările sociale.

Cinci proiecte din cele 21 lipseau din lista inițială a ședinței, fiind însă mentionate dupǎ adoptare. Astfel, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului i-au fost alocați 1,89 milioane de lei iar 1,33 miliarde de lei și 575 de milioane de lei s-au dus la MAI. Ministerul Justiției a primit, de asemenea, două alocări mari, care însumează peste 130 de milioane de lei. Potrivit informării din finalul ședinței, Ministerul Finanțelor a primit 1,2 miliarde de lei. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite