Declarație comună România - Bulgaria- Grecia. Apel privind aderarea României și Bulgariei la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul reuniunii trilaterale România - Grecia - Bulgaria, premierii celor trei state au afirmat angajamentul privind consolidarea cooperării în ceea ce privește combaterea migrației ilegale, reînnoind apelul pentru o decizie pozitivă pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Cei trei oficiali subliniază importanța continuării sprijinului pentru Ucraina FOTO Facebook
Cei trei oficiali subliniază importanța continuării sprijinului pentru Ucraina FOTO Facebook

„Vom consolida și intensifica în continuare coordonarea și cooperarea în toate formatele relevante, cu scopul de a sprijini securitatea regională și euro-atlantică”, arată declarația comună semnată de premierii statelor.

Totodată, cele trei state se angajează să intensifice eforturile privind combaterea influențelor străine și în consolidarea comunicării strategice, în contextul confruntărilor cu atacurile hibride și dezinformarea, răspândite de actori statali și nestatali din regiune. 

„Condamnăm ferm orice formă de încălcare a frontierelor recunoscute internațional și a suveranității oricărui stat. Ne reconfirmăm sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea, integritatea teritorială și inviolabilitatea Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, inclusiv în apele teritoriale, și ne reconfirmăm angajamentul de a extinde în continuare sprijinul nostru multidimensional pentru Ucraina, inclusiv pentru consolidarea rezistenței Ucrainei și pentru redresarea și reconstrucția pe termen lung a Ucrainei”, mai sursa citată. 

Continuarea sprijinului pentru Republica Moldova

Declarația comună semnată de cei trei premieri face referire și la continuarea cooperării privind sprijinului multidimensional pentru Republica Moldova, afectată de războiul din Ucraina.  

În declarație, șefii Guvernelor celor trei state își exprimă îngrijorarea puternică privind resturile recente de drone găsite pe teritoriul României și își reiterează sprijinul neclintit față de România, în calitate de aliat NATO și membru UE și condamnă bombardarea infrastructurii civile din Ucraina, inclusiv a porturile ucrainene de pe Dunăre.

Totodată, cei trei premieri își exprimă îngrijorarea cu privire la zona Mării Negre, solicitând Federației Ruse încetarea imediată a restricțiilor ilegale privind libertatea de navigație, despre care arată că pun în pericol și mai mult securitatea alimentară globală.

În acest context, cei trei oficiali subliniază importanța continuării consolidării sprijinului pentru Ucraina, prin urmărirea posibilității creșterii capacității porturilor și a potențialului transportului pe Dunăre, prin asigurarea navigabilității pe tot parcursul anului. „Ne angajăm să construim infrastructură transfrontalieră intermodală peste fluviul Dunărea, inclusiv noi poduri la Giurgiu-Russe și alte locații, supuse unor considerente suplimentare în timp util, în conformitate și cu standardele europene existente pentru mobilitate militară și sustenabilitate.

Totodată, declarația subliniază susținerea privind concentrarea prezenței NATO la Marea Neagră, ca factor-cheie pentru asigurarea descurajării Rusiei și prevenirea conflictelor de pe flancul sud-estic al Alianței și atrage atenția că exercițiile militare pe mare ar trebui să aibă loc în conformitate cu dreptul internațional. „În acest context, ne exprimăm deplina solidaritate cu Bulgaria în fața zonei de avertizare a Rusiei pentru exerciții militare”, mai arată sursa citată, care face referire și la îmbunătățirea capacității Alianței privind aprovizionarea cu combustibil pe Flancul Estic al NATO. 

Grup de lucru trilateral pentru un memorandum privind transportul

Declarația face referire și la susținerea aderării Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei la UE, iar Bulgaria și România salută încă o dată aderarea Greciei ca al 13-lea stat participant la 3SI. 

„Importanța din ce în ce mai mare a conectivității multidimensionale între cele trei țări ale noastre, conectivitatea interregională a UE, precum și conectivitatea în vecinătatea mai largă necesită avansarea în continuare a proiectelor de interes comun pentru a îmbunătăți radical infrastructura transfrontalieră. În plus, am convenit să identificăm și să dezvoltăm noi rute/coridoare pe axa nord-sud care leagă cele trei țări prin noua infrastructură feroviară și de autostrăzi”, mai arată sursa citată.

Cei trei șefi de guverne au convenit și înființarea unui grup de lucru trilateral condus de miniștri relevanți, cu scopul de a pregăti și semna în timp util un memorandum de înțelegere (MOU) privind finanțarea, dezvoltarea, construcția și gestionarea unui coridor de transport multimodal care leagă Bulgaria, România și Grecia. 

„Ținând cont de provocările actuale la adresa securității energetice din regiune și pentru a contribui în continuare la diversificarea rutelor și resurselor de aprovizionare cu energie, suntem de acord să avansăm în continuare în termeni practici Coridorul Vertical de Gaze Acest proiect, împreună cu Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB) și FSRU din Alexandroupolis, vor contribui semnificativ la diversificarea aprovizionărilor, la securitatea energetică a UE și la independența energetică a regiunii mai extinse, inclusiv a Republicii Moldova și, eventual, a Ucrainei”, a mai arătat sursa citată.

Totodată, declarația subliniază importanța aderării României și Bulgariei la OCDE și reînnoiește apelul pentru o decizie pozitivă în Consiliul JAI privind aderarea Bulgariei și României la Schengen în 2023. „Aderarea deplină a Bulgariei și României la spațiul Schengen va contribui, fără îndoială, la siguranța UE. Acesta va facilita libera circulație și va asigura drepturi egale pentru toți cetățenii UE, care este un principiu fundamental al Uniunii noastre. Va beneficia în mod clar sectorul de afaceri și comerț și va reduce emisiile nocive din trafic”, mai arată sursa citată, afirmând acordul pentru consolidarea cooperării în ceea ce privește combaterea migrației ilegale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite