Ciolacu, despre Schengen: Nu este o cerință a României și Bulgariei, este pur și simplu un drept

0
Publicat:

Premierul României a precizat că subiectul extinderii spațiului Schengen s-a aflat pe agenda discuțiilor cu omologul bulgar. Ciolacu susține că aderarea celor două state la spațiul european fără frontiere nu este o cerință, ci un „simplu drept”. 

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos

„Nu în ultimul rând, am avut pe agendă, atât eu, cât și domnul prim-ministru al Bulgariei, obiectivul soluționării dosarului aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. În acest moment, România îndeplinește toate condițiile tehnice de peste 10 ani de zile. Eforturile din ultimul timp ale Bulgariei de a închide toate dosarele în ceea ce privește statul de drept s-au finalizat, au fost recunoscute și de către Comisie și sperăm ca, în perioada următoare, să avem discuții aplicate atât cu Comisia, cât cu Parlamentul European, dar și cu cele două state care, până în acest moment, s-au opus”, a transmis Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului din România a punctat că cele două state vor găsi calea de aderare și a precizat că dorința de a intra în Schengen nu este o cerință, ci un drept.

„N-aș dori în acest moment să intrăm foarte în detaliu, dar îmi mențin părerea că este total incorect să punem interesele și politica internă înaintea intereselor unei Europe întregi, într-un moment în care solidaritatea contează cel mai mult. Sunt ferm convins că împreună vom găsi calea corectă pentru ca România și Bulgaria să nu mai fie ținute la colț total nedrept. Nu este o cerință a României și a Bulgariei, este pur și simplu un drept”, a subliniat premierul României.

Marcel Ciolacu s-a referit în discursul său și la provocările de pe piața energiei, subliniind securitatea aprovizionării și depedența totală de hibrocarburi și energie electrică din Rusia.

De asemenea, premierul a condamnat cu tărie și „atacurile teroriste asupra teritoriului şi cetățenilor statului israelian și îmi exprim regretul profund pentru victimele acestor atacuri și transmit condoleanțe familiilor îndoliate”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite