Corina Creţu susţine că preşedinţia suedeză a Consiliului UE nu va relua discuţiile pe Schengen

0
0

Europarlamentarul Corina Creţu susţine că accesul României la Schengen este blocat pentru moment, menţionând că preşedinţia Consiliului UE urmează să fie preluată de Suedia, care nu intenţionează să mai pună pe agendă lărgirea spaţiului european de liberă circulaţi. 

Europarlamentarul susţine că cea mai pozitivă perspectivă este iulie 2023. Foto: Facebook
Europarlamentarul susţine că cea mai pozitivă perspectivă este iulie 2023. Foto: Facebook

"Austria şi Olanda au votat împotriva aderării României şi Bulgariei în spațiul Schengen. Reprezentantul Olandei a explicat că ţara sa consideră Bulgaria nepregătită. Austria s-a opus în mod deschis aderării României. Este o zi tristă pentru România. Mai avem speranţa Consilului Uniunii Europene din 15 decembrie. Cred că se cuvine, totuşi, să mulţumim Președinției Cehe a Uniunii Europene, care ne-a sprijinit foarte mult în ultimele şase luni. Președinția Suediei, care începe de la 1 Ianuarie, nu intenționează să mai pună pe agenda Președinției sale acest subiect. Apoi, de la 1 Iulie 2023, ne poate reveni speranţa, pe timpul Președinției Spaniole a Uniunii Europene, care susține pe deplin intrarea României în spațiul Schengen. Drept consecință, accesul nostru este blocat pentru moment. O zi nefastă pentru Romania, pe care romanii nu o merita",  a transmis europarlamentarul, printr-o postare pe Facebook.

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen au fost respinse ca urmare a voturilor negative ale Austriei şi Olandei. În timp ce Viena a motivat decizia prin numărul mare de migranţi ilegali care ajung în Austria, Olanda a precizat că votul negativ privea doar Bulgaria, însă cele două state aveau dosar comun de aderare.

Roberta Metsola, președinta PE, a solicitat o reacție rapidă a Consiliului Uniunii Europene în ceea ce privește discutarea acceptării României și Bulgariei în Schengen pentru a se ajunge la un crompromis.

Liderii de la Bucureşti au criticat opoziţia Austriei, cei mai vehemenţi fiind Marcel Ciolacu, care a catalogat votul Austriei ca fiind un cadou pentru Rusia, şi Kelemen Hunor, care a spus că decizia este una "mizerabilă".

O poziţionare mai temperată au avut preşedintele României şi premierul. În timp ce Nicolae Ciucă a susţinut o declaraţie de presă în care a anunţat că se va relua procesul de aderare şi a criticat timid Austria, Klaus Iohannis s-a limitat la a transmite un comunicat de presă prin care a spus că votul e nedrept.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri