Șefa Parlamentului European: Consiliul UE să găsească un compromis pe Schengen

0
0

Roberta Metsola, președinta PE, a solicitat o reacție rapidă a Consiliului Uniunii Europene în ceea ce privește discutarea acceptării României și Bulgariei în Schengen pentru a se ajunge la un crompromis.

Șefa Parlamentului European FOTO EPA EFE
Șefa Parlamentului European FOTO EPA EFE

Foarte dezamăgit de decizia de a amâna aderarea Bulgariei și României la #Schengen. Ambele țări sunt pregătite și merită acest pas. În numele parlamentului european, invit Consiliul UE să acționeze și să se asigure că se ajunge la un compromis”, a scris Roberta Metsola pe pagina sa de Twitter.

„Meritați să fiți în Schengen. Meritați să aveți acces în Schengen. Aveți sprijinul multor state, aveți sprijinul Comisiei Europene, iar eu sunt dezamăgită de decizia luată azi pentru România și Bulgaria. Continuăm să facem asta și vom ajunge să oferim accesul României și Bulgariei în Schengen, iar aceasta va fi prioritatea mea în cadrul acestui mandat”, a spus comisarul european, Ylva Johansson, despre votul negativ pentru România și Bulgaria în Consiliul JAI.

Iohannis, reacție printr-un comunicat

Klaus Iohannis, președintele României, a reacționat printr-un comunicat de presă. „Lipsa consensului de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, pe fondul opoziţiei Austriei, este profund nedreaptă pentru ţara noastră şi cetăţenii români. România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre şi instituţiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realităţi şi să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil şi dificil de înţeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit comunicatului de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului a mai spus că „România va continua să acţioneze cu responsabilitate, hotărâre şi bună credinţă în direcţia consolidării securităţii interne a Uniunii Europene, aşa cum a făcut-o şi până acum. Mulţumesc tuturor statelor membre şi Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE şi în consolidarea proiectului european, au susţinut aderarea ţării noastre”.

Sprijinul şi solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european. Dragi români, România nu se opreşte aici! Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic şi nu ne vom opri până nu îl vom atinge”, a conchis preşedintele Iohannis

Ciolacu, atac dur la Austria

Liderul PSD critică atitudinea Austriei de respingere a includerii României în spaţiul Schengen, menţionând că opoziţia Vienei este un cadou de Crăciun pentru Vladimir Putin. Marcel Ciolacu caracterizează votul împotrivă al Olandei drept unul de conjunctură.

O majoritate covârșitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârșitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevărați ai țării noastre le mulțumesc! Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană. Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb - intereselor Rusiei”, a precizat Marcel Ciolacu, într-un mesaj pe Facebook.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri