Comisia Europeană pune Guvernul să treacă la fapte și să strângă cureaua. Ce a cerut Bruxelles-ul miniștrilor români
0Comisia Europeană vrea să vadă reforme implementate și măsuri fiscale puse în practică, prin care să fie redus nivelul cheltuielilor, dar să ducă și la strângerea de venituri suplimentare. Aceasta e concluzia întrevederilor între miniștrii români și oficialii de la Bruxelles.
„Binele României nu se negociează. Discuțiile pe care le avem cu organismele internaționale sunt pentru a ajunge să adoptăm măsuri concrete”, punctează Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, la începutul unui mesaj pe Facebook, în care dă câteva detalii despre discuțiile de la Bruxelles.
„Comisia ne-a subliniat încă o dată necesitatea continuării discuțiilor privind reforma fiscală din cadrul #PNRR, care trebuie să se completeze prin pachetul de masuri fiscal-bugetar prezentat de noi. A apreciat eforturile realizate de Guvern și așteaptă în perioada următoare măsuri concrete în domeniul consolidării fiscal-bugetare, care să orienteze finanțele publice pe o traiectorie corectă în raport cu țintele de deficit asumate în anul 2021, prin discuțiile purtate cu structurile UE. Pentru că sistemul fiscal nu reușește să răspundă în mod adecvat provocărilor economice actuale. (...) Reformele ample de natură bugetară și economică, inclusiv reformele sistemului de pensii, ale administrației fiscale, ale salariilor din sectorul public și ale guvernanței întreprinderilor de stat, ar trebui să sprijine eforturile de consolidare bugetară și să asigure sustenabilitatea acestora”, a continuat ministrul de Finanțe.
Ce se ascunde în spatele afirmațiilor lui Boloș
Ceea ce a nu a comunicat în mod clar ministrul Finanțelor, dar nici ceilalți miniștri prezenți la Bruxelles, adică Adrian Câciu (ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene) și Simona Bucura-Oprescu (Muncă), e faptul că Bruxelles-ul nu se mai încrede în vorbe, ci vrea să vadă reforme implementate, în condițiile în care Executivul de la București e perceput ca o mare echipă care duce cu zăhărelul Comisia Europeană.
Potrivit informațiilor „Adevărul” din rândul liderilor Coaliției, Bruxelles-ul ar vrea să vadă aplicată o singură taxă pe valoare adăugată (TVA) pentru majoritatea produselor, fiind permis un alt procent pentru TVA doar pentru alimente. Atât: nu la construcții, nu la cărți sau alte categorii de produse.
De asemenea, Comisia s-a declarat pentru creșterea impozitului pe dividende, de la 8% la 10%. Acest lucru, dacă ar avea loc anul acesta, ar însemna o a doua creștere. Guvernul a mai crescut impozitul de la 5% la 8% la începutul anului. De asemenea, vor să vadă eliminate excepțiile fiscale – cum sunt beneficiile pe care le au cei din sectorul alimentar/agricol, construcții sau IT.
Argumentele lui Boloș pentru o țintă de deficit bugetar mai mare
Ministrul Finanțelor a încercat să le explice oficialilor europeni de ce Bruxelles-ul ar trebui să accepte o țintă de deficit bugetar care depășește cu mult 4,4%, așa cum își asumase anterior România. Mai precis, să accepte un 5,5% din PIB, dat fiind că România a crescut valoarea investițiilor în sectorul apărării, a cheltuit bani pentru sprijinirea Ucrainei, dar a încercat să ia măsuri și în ceea ce privește criza energetică. „Dacă luăm în calcul aceste categorii de cheltuieli și ținta asumată de 4,4% corect pentru România, fără să fie sancționată cu suspendarea fondurilor, ar fi 5,5% (n.r. – ținta de deficit bugetar) din PIB”, preciza Boloș, într-o intervenție pentru Digi24, la Bruxelles. Surse din rândul PNL susțin că nu știu cum a ajuns Boloș exact la acest procent și nu la altul. De asemenea, Comisia nu a dat un răspuns clar că ar acepta ținta de deficit bugetar de 5,5% din PIB, potrivit surselor „Adevărul”.
Reprezentanții Comisiei au bătut obrazul miniștrilor de la București pentru faptul că au întârziat sau au mimat anumite reforme. Oficialii au cerut să vadă reforme cum e cea a administrației publice (a sectorului bugetar), care să aducă economii la stat, reforma fiscală, reforma pensiilor speciale, a pensiilor publice, dar și a salarizării. Nu în ultimul rând, Comisia vrea să vadă aplicarea principiilor guvernanței corporative, unde sunt nemulțumiri față de faptul că în ciuda jaloanelor din PNRR, care arată drumul către conduceri profesioniste ale companiilor statului, partidele Puterii tot și-au strecurat rude sau apropiați pe funcții.
Discuții la nivelul Comisiei Europene urmează să fie purtate la sfârșitul săptămânii și de premierul Marcel Ciolacu.