„Cartofii fierbinți“ ai Coaliției din noua sesiune parlamentară

0
0

Puterea va avea o toamnă de foc în Parlament, fiind în plan trecerea a cel puțin trei pachete de legi, cu condiția să fie înaintate de Guvern. Mai mult, Legislativul are și numeroase restanțe, tot priorități ale Coaliției.

Liderii Coaliției trebuie să asigure trecerea pachetelor de legi FOTO Inquam Photos
Liderii Coaliției trebuie să asigure trecerea pachetelor de legi FOTO Inquam Photos

Sesiunea parlamentară din această toamnă are un program mult mai încărcat față de precedentele, atât din cauza unor restanțe legislative, cât și a unor pachete de legi care vin pe filieră guvernamentală și pe care aleșii au cuvântul decisiv.

Cu toate că în spațiul public PSD și PNL au numeroase dispute, la nivel parlamentar sunt nevoite să conlucreze, dacă nu vor ca legi esențiale din programul guvernamental să fie adoptate într-o formă neagreată de toate părțile Coaliției sau, mai rău, eventual să ajungă pe masa CCR și să fie respinse.

Încă din prima zi de muncă, adică astăzi, nu vor avea loc doar ședințele tradiționale de plen de la cele două Camere, în care sunt validate noile conduceri – Birouri Permanente, ci și un plen reunit. Motivul este constituirea Comisiei speciale pentru legile Justiției, structura responsabilă de aranjarea în formă finală a noilor legi pentru organizare judiciară, a organizării și funcționării Consiliului Superior al Magistraturii, dar și a statutului judecătorilor și procurorilor. Potrivit informațiilor „Adevărul”, discuțiile sunt ca șefia Comisiei să fie a PNL, dat fiind că PSD deține șefia Comisiei permanente pentru legile securității naționale.

Nouă încercare cu Legea avertizorilor publici

La nivel parlamentar, o prioritate care trebuie adoptată în cel mai scurt timp cu putință este Legea privind avertizorii de integritate, reîntoarsă în Legislativ de Klaus Iohannis, după criticile venite inclusiv de la Comisia Europeană și Parchetul European. În discuție se află și pachetul de legi pentru reforma electorală, însă fără schimbarea legislației privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

De asemenea, în ultimul trimestru al acestui an, octombrie-decembrie, Coaliția are de îndeplinit 54 de jaloane și ținte din PNRR, aproape dublu față de celelalte trimestre de până acum. Aproape jumătate din noile obiective au nevoie și de sprijin parlamentar, potrivit informațiilor „Adevărul”, printre acestea fiind inclusiv reforma pe pensii și pe salarizare. Iar reforma pe pensii le prevede inclusiv pe cele speciale.

Lentoarea guvernamentală

Chiar premierul Nicolae Ciucă a cerut să fie pregătite și înaintate pentru adoptare pachetele de legi pe educație și pe securitate națională, până la finalul lui august, încă de acum o lună, dar situația încă stagnează.

Noile legi ale educației au fost puse în transparență publică, dar sunt dur criticate de societatea civilă, de liderii principalelor universități, iar acum, și de aleșii locali. Primarii s-au plâns lui Nicolae Ciucă de faptul că ei nu au fost consultați de ministrul Sorin Cîmpeanu, deși ei sunt cei care ar trebui să asigure banii pentru acele unități de învățământ. Ministrul Educației a fost acuzat de „aroganță” și ar trebui în următoarele săptămâni să ajungă la un consens cu Uniunea Consiliilor Județene din România privind problematica transportului școlar.

În ceea ce privește pachetul de legi pe securitate națională, situația este și mai neagră. Până la 1 septembrie, Ministerul Apărării Naționale nu a venit nici cu schițele celor nouă legi. Iar aceste draft-uri ar trebui să fie puse în dezbatere publică, minimum zece zile, să fie într-o primă lectură la Guvern, apoi să intre în circuit de avizare. Este nevoie de aviz inclusiv de la Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Doar în final sunt adoptate de Guvern și trebuie să meargă la Parlament, unde vor fi analizate în Comisia permanentă pentru legile securității, formată din 15 membri din Camera Deputaților și Senat.

Opoziția, în continuare dezorganizată

Partidele din Opoziție se află în continuare într-o situație complicată, în condițiile în care, dacă USR, Forța Dreptei și REPER ar vrea să depună o moțiune de cenzură, ar trebui să ceară circa zece voturi de la AUR. Între Forța Dreptei și USR sunt discuții incipiente de colaborare politică în opoziție. Pe de altă parte, USR este în conflict deschis cu oamenii plecați în REPER, noua construcție a lui Dacian Cioloș. Dacă Puterea ar fi de acord, Forța Dreptei și REPER ar putea să-și facă și grupuri parlamentare la Camera Deputaților. Însă PNL nu mai e dispus să facă o concesie ca în 2019, când au acceptat formarea grupului de la Camera Deputaților pentru partidul lui Victor Ponta, Pro România. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri