Ciucă: România vede aderarea la OCDE ca pe un catalizator pentru reforme, un motor al schimbării

0
Publicat:

Premierul României a declarat, la Paris, că țara noastră va profita de munca depusă pentru aderarea OCDE, pentru a face și reforme care să aducă schimbări importante.

Nicolae Ciucă, după semnarea Memorandumului pentru aderarea la OCDE FOTO gov
Nicolae Ciucă, după semnarea Memorandumului pentru aderarea la OCDE FOTO gov

 „După cum se evidenţiază în Studiul economic al OCDE referitor la România: în mai puţin de 20 de ani, România a redus la jumătate diferenţa faţă de media OCDE privind PIB pe cap de locuitor, de la aproape 70% la aproximativ 35%. Populaţia expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială a scăzut la 30% în 2020, de la aproximativ 50% cu 13 ani în urmă. Vă pot da şi alte cifre: în ultimii 30 de ani, Produsul Intern Brut al României a crescut de nouă ori, cea mai mare creştere din Uniunea Europeană. Creşterea continuă, în ciuda crizelor prin care trecem. Cele mai recente previziuni economice ale OCDE anticipează o creştere a PIB-ului României de 6,5% pentru 2022, ceea ce reflectă o redresare puternică în urma impactului economic al pandemiei de COVID-19", a declarat Ciucă, citat de Agerpres.

În context, şeful Executivului a evidenţiat şi buna colaborare de până acum cu OCDE.  „Ştiu că acest proces nu începe de la zero. De-a lungul anilor, instituţiile româneşti au colaborat cu structurile OCDE şi expertiza dumneavoastră ne-a fost de mare folos în multe domenii, din care menţionez câteva, anume: guvernanţă corporativă şi publică, concurenţă, investiţii, întreprinderi de stat, politică fiscală, educaţie, mediu, asistenţă pentru dezvoltare", a completat șeful Guvernului.

De asemenea, liderul de la Palatul Victoria a adăugat că pentru România, aderarea la OCDE nu înseamnă doar că se va alătura grupului de ţări în care au loc 70% din comerţul global şi 90% din investiţiile directe globale, ci şi noi oportunităţi.

Noile oportunități

Oportunitatea de a împărtăşi experienţe cu ţări similare din America de Nord şi de Sud, Asia şi Oceania, precum şi cu partenerii noştri europeni. Aderarea înseamnă a te alătura grupului de ţări care cred în aceleaşi valori. Vom conlucra cu cele 26 de comitete, cu Secretariatul (...) şi cu voi, statele membre - astfel încât procesul de aderare să se desfăşoare în cele mai bune condiţii posibile.În vremuri de criză, mai mult ca oricând, este important ca ţările cu o viziune similară, să fie unite şi să se sprijine reciproc. România oferă o dovadă concretă că este o astfel de ţară. Parcursul nostru democratic, din ultimii 30 de ani, a demonstrat acest lucru, acţiunea noastră de la începutul războiului din Ucraina, pentru apărarea valorilor fundamentale, l-a confirmat. După aderarea la NATO şi integrarea în UE, aderarea la OCDE reprezintă un obiectiv de referinţă în accelerarea în continuare a adaptării României la secolul XXI", a declarat Ciucă.

Premierul a menţionat că există încă chestiuni care necesită atenţie sporită, cum ar fi „creşterea inflaţiei” şi a trecut în revistă măsurile luate de Guvern pentru a proteja „persoanele cele mai vulnerabile” şi a le ajuta să depăşească „aceste vremuri grele”, precum şi alocarea în 2022 celui mai mare buget de investiţii din ultimii 30 de ani de aproape 18 miliarde de euro, vizând relansarea economiei româneşti şi susţinerea mediului de afaceri.

România a depus, joi, la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică memorandumul iniţial privind accederea ţării noastre la OCDE

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite