Luca Niculescu: Aderarea la OCDE, un test foarte important pentru administrația noastră

0
Publicat:

Coordonatorul României pentru aderarea la OCDE a subliniat că întreg demersul este un test foarte important pentru administrația română, fiind un prilej de a face reforme sistemice.

Luca Niculescu, coordonatorul aderării la OCDE FOTO Arhivă Adevărul
Luca Niculescu, coordonatorul aderării la OCDE FOTO Arhivă Adevărul

E un obiectiv de țară, e un obiectiv strategic. Cel mai important model de sistematizare și transformare a României după aderarea la NATO și UE. Iar parcurgerea acestui obiectiv va permite o modernizare suplimentară a României în direcția statelor cu economii consolidate. Aderarea la OCDE implicăă un efort administrativ larg și de durată”, a declarat Luca Niculescu, într-o conferință de presă.

Un test foarte important pentru administrația noastră, având în vedere că România este evaluată în 26 de domenii și va trebui să internalizeze peste 230 de instrumente juridice la nivelul legislației, politicilor și practicilor interne”, a mai punctat fostul ambasador al României în Franța

Luca Niculescu a vorbit de oportunitatea OCDE, dat fiind cî încurajează modernizarea continuă. „Vorbim astfel depsre un efort de transformare, nu doar pe perioada de aderare,  ci și după România va deveni membru OCDE, ceea ce se întâmplă pentru toate statele membre. Toate trec prin procese de transdformare și după ce sunt membre ale organizației”, a punctat coordonatorul aderării la OCDE.

Reforma administrației publice, critică

Luca Niculescu a mai subliniat că România poate folosi pretextul OCDE pentru a înfăptui o serie de reforme pentru a moderniza administrația.

Și directorul adjunct al Directoratului pentru Guvernanţă Publică al OCDE, Janos Bertok, a luat cuvântul în conferința de presă, în care și-a concentrat discursul mai ales pe tema administrației publice.

OCDE e o bancă de cunoaștere (...) Peste 80% din statele UE apelează la OCDE. Reforma administrației publice e critică pentru a face față provocărilor: criza energetică, inflația ridicată”, a precizat Bertok. Reprezentantul OCDE a recomandat creșterea nivelului de transparență în instituțiile publice.

Memorandumul pentru aderare

Potrivit secretarului de stat al Ministerului de Externe, Luca Niculescu, în urma aderării României la OCDE, țara noastră va avea acces la vastă expertiză și consiliere privind toate politicile publice și modul acestora de implementare, dar va atrage și mai mulți investitori.

„În primul rând, România se va alătura acestei comunități a națiunilor care împărtășesc aceleași valori unite prin angajamentul lor față de ordinea internațională bazată pe reguli. În al doilea, rând va permite țării noastre să acceseze o foarte vastă expertiză a OCDE și consiliere privind aproape toate politicile publice și modul lor de implementare. Obținerea statului de membru este un semnal foarte puternic ce va fi transmis investitorilor că ne aliniem standardelor în domenii ca guvernanța cooperativă, investiții, concurență, educație, piețe financiare sau guvernanță publică” , a explicat coordonatorul național privind procesul de aderare la OCDE, la începutul lunii septembrie.

Foaia de Parcurs pentru Aderare (Accession Roadmap) a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a fost votată în cadrul sesiunii de final a reuniunii ministeriale a Consiliului OCDE, din 10 iunie 2022. Documentul fixează etapele procesului de aderare şi urmăreşte alinierea legislaţiei, politicilor şi practicilor interne cu cele ale OCDE.

Foaia de Parcurs fixează termenii, condiţiile şi etapele procesului de aderare a României la Organizaţie şi urmăreşte alinierea legislaţiei, politicilor şi practicilor interne cu cele ale OCDE. Documentul menţionează comitetele sectoriale care vor evalua conformitatea cu legislaţia şi practicile OCDE, principiile care vor ghida activitatea acestora, precum şi maniera în care se vor desfăşura discuţiile de aderare cu autorităţile române”, precizează Guvernul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite