Ministerul Mediului vrea mărirea numărului de posturi și a secretarilor de stat. Ce motive invocă

0
Publicat:

Sub pretextul pregătirii aderării la OCDE, Ministerul Mediului cere mărirea numărului de posturi, cu circa 40, dar și o noua funcție de secretar de stat, deși numărul acestora mai fusese crescut în 2022.

Tanczos Barna (stânga) are nevoie de noi oameni la minister FOTO Mediafax
Tanczos Barna (stânga) are nevoie de noi oameni la minister FOTO Mediafax

În prezent, Ministerul Mediului are 548 de posturi, fără cele ale demnitarilor și persoanelor de la cabinetele acesteora. Prin modificarea dorită de Tanczos Barna, numărul ar ajunge la 591 de posturi. De asemenea, ar fi înființată și a șasea funcție de secretar de stat, deși în prezent sunt deja cinci secretari de stat. Până la modificările HG-ului de funcționare și organizare al Ministerului Mediului, de la începutul anului, numărul posturilor era sub 500.

„Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă un obiectiv major al politicii externe naționale. Procedurile de extindere ale OCDE sunt specifice, diferenţiindu-se de cele ale altor organizații. Procedura este complexă și implică un screening al legislației naționale comparativ cu instrumentele juridice ale OCDE, precum și pregătirea dosarelor/fișelor de integrare pentru fiecare instrument juridic OCDE. În conformitate cu informațiile comunicate de către OCDE, la data de 28 aprilie 2022, existau peste 250 de astfel de instrumente juridice în vigoare care stabilesc abordările comune agreate sau cele mai bune practici ale țărilor membre OCDE. Totodată, nu există un calendar prestabilit de aderare, iar ritmul progreselor este determinat de meritele proprii ale fiecărui stat candidat”, explică Ministerul Mediului în nota de fundamentare.

Cum explică ministerul

„Având în vedere complexitatea actuală a domeniilor de activitate, pentru îmbunătățirea performanțelor la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și pentru buna coordonare a implementării instrumentelor juridice OCDE este necesară înființarea unui post de secretar de stat cu posturile aferente cabinetului și a unei structuri la nivel de serviciu în cadrul Direcției Generale Relații Internaționale și Afaceri Europene, care să coordoneze întreaga activitate de implementare a instrumentelor juridice OCDE, prin suplimentarea numărului de posturi cu 13 posturi”, mai arată nota de fundamentare.  Alte 43 de posturi ar fi necesare pentru Direcția Monitorizare și Autorizare Plăți

Suspendarea angajărilor la stat până la sfârșitul anului a ajuns să fie o lege ocolită tot mai des de Guvern și Parlament, fiind date derogări în cascadă pentru reînceperea concursurilor în instituțiile publice.

De exemplu, Guvernul a dat pe 9 noiembrie undă verde pentru organizarea de concursuri și examene pentru 1.116 posturi din administrația publică locală, adică să permită o nouă derogarea de la OUG-ul privind înghețarea angajărilor la stat.

După ce mai multe instituții centrale au venit fiecare cu propriile pretenții de deblocare de concursuri sau de înființare de noi posturi, Ministerul Dezvoltării a înaintat doleanțele din teritoriu. Așa că a adus în ședința de Guvern de la începutul lui noiembrie un memorandum prin care solicita deblocarea concursurilor, în primă etapă pentru cele la care autoritățile au depus documentele necesare până la 15 septembrie. Mai precis, sunt 140 de solicitări pentru organizarea de concurs sau examen în vederea ocupării a 1.116 posturi.

Iar Ministerul Dezvoltării e doar un caz, pe această listă mai fiind tot Ministerul Mediului, Ministerul Educației sau Ministerul Agriculturii și instituțiile subordonate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite