Ciucă: Miza aderării la OCDE este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României

0
Publicat:

Premierul a participat astăzi la Conferința Forumului Economic Internațional al Americilor (IEFA), ocazie cu care a punctat că miza aderării la OCDE reprezintă finalizarea unui proces de modernizare a României.

Premierul a participat la Conferinţa Forumului Economic Internaţional al Americilor FOTO: GOV.RO
Premierul a participat la Conferinţa Forumului Economic Internaţional al Americilor FOTO: GOV.RO

„Acest moment are o deosebită importanță în plan personal. După-amiaza, voi avea prima întâlnire la OCDE de când România a primit invitația de a începe procesul de aderare la Organizație. Pentru noi, miza aderării la OCDE este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României, consolidat deja prin integrarea în UE, dar și prin aderarea la NATO. Reformele pe care România le-a întreprins în ultimii 30 de ani ne-au consolidat reziliența economică și socială. Această reziliență ne ajută să gestionăm impactul crizelor succesive cu care nu numai continentul nostru, ci întreaga lume s-a confruntat și cărora încă trebuie să le facă față”, a declarat Nicolae Ciucă.

Potrivit șefului executivului, reformele pe care România le-a întreprins în ultimii 30 de ani au consolidat reziliența economică și socială, iar această reziliență „ne ajută să gestionăm impactul crizelor succesive cu care nu numai continentul nostru, ci întreaga lume s-a confruntat și cărora încă trebuie să le facă față”.

„Invazia ilegală, neprovocată și nejustificată a Ucrainei de către Rusia ne determină la o acțiune internațională consolidată și la aprofundarea cooperării europene și euro-atlantice. Răspunsul României, la fel cu cel al partenerilor noștri cu viziune similară, rămâne ferm și clar. Nu doar în ceea ce privește sprijinirea directă a Ucrainei, ci și în ceea ce privește implementarea măsurilor restrictive decise cu scopul principal de a reduce la maximum sursele de finanțare ale mașinii de război a Federației Ruse. România oferă: o platformă solidă de sprijin pentru refugiații ucraineni, un centru de asistență umanitară pentru Ucraina; cea mai eficientă poartă de acces pentru tranzitul cerealelor ucrainene către restul lumii, un refugiu sigur pentru afacerile ucrainene care pot și doresc să se mute temporar. Facem toate acestea cu convingerea profundă că, ajutând Ucraina, ne protejăm valorile și cetățenii de barbarie”, a punctat Nicolae Ciucă.

Premierul susține că în contextul actual, în fața crizelor suprapuse, tranziția energetică ar trebuie să rămână un obiectiv ambițios.

„Cu toate acestea, în contextul actual, în fața unor crize suprapuse, tranziția energetică ar trebui să rămână un obiectiv ambițios. În același timp, trebuie evitată presiunea suplimentară asupra industriei și economiei.Acesta este motivul pentru care România a continuat să parieze pe energia nucleară, în timp ce resursele noastre de gaze naturale din perimetre offshore și on shore vor constitui un sprijin ca surse de tranziție.Ne pregătim tranziția energetică, cu o preferință vădită pentru o progresie lină”, susține acesta.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite