Ciucă, prezent la inaugurarea interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria. Ce importanță are gazoductul pentru România

0
0

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că va participa, sâmbătă, la Sofia, la inaugurarea interconectorului de gaze dintre Grecia și Bulgaria. La eveniment vor participa mai mulți oficiali, printre care și CE. 

Gazoductul va permite României să aducă gaze din Azerbaidjan FOTO Arhivă
Gazoductul va permite României să aducă gaze din Azerbaidjan FOTO Arhivă

„În pregătirea activităților viitoare, urmează ca sâmbătă să particip la inaugurarea interconectorului de gaze dintre Grecia și Bulgaria, activitate care se va desfășura la Sofia”, a anunțat șeful Executivului, explicând că la eveniment vor fi prezenți oficiali ai Greciei, Bulgariei, Azerbaidjanului, dar și preșesdintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

„În felul acesta, ne asigurăm că interconectorul va reuși să dea relevanță sistemului propriu de gaze la care compania noastră, Transgaz, a lucrat și a reușit să îl pună în valoare”, a mai spus premierul, explicând, totodată, că este vorba despre sistemul Brua. 

Potrivit premierului, „practic avem asigurată conectarea și garanția că poate fi asigurată coerența aprovizionării cu gaze pe verticala Sud-Nord”. 

Care este impactul pentru România 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat la Romanian International Gas Conference, organizată de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze din România (FPPG), că acest gazoduct va permite României să aducă gaze din Azerbaidjan, prin Coridorul Vertical.

Ministrul a precizat însă că este nevoie şi de acorduri între ţările din regiune pentru a permite tranzitul acestor gaze, demers care este momentan în lucru. 

„Noi lucrăm de foarte mult timp să aducem gaze din altă parte decât Rusia. Ca să aducem gaze sau LNG din altă parte, precum Azerbaidjan, este nevoie de acordul de tranzit. Lucrăm la aceste lucruri. Când avem finalizat tranzitul de gaze, descărcarea în porturi de LNG în Grecia sau Turcia sau acordurile de tranzit prin Turcia, le anunţăm public. Nu este corect să le anunţăm înainte de a finaliza toate aceste lucruri", a precizat Popescu.

Ceremonie cu fast, înainte de finalizare

În luna iulie, autorităţile din Bulgaria şi Grecia au participat cu mare fast la ceremonia de inaugurare a Interconectorului Grecia – Bulgaria (IGB) lângă oraşul grecesc Komotini, însă acesta nu este, încă, în exploatare comercială.

Șeful Ministerului Energiei, a precizat că de data aceasta „suntem invitaţi pe data de 1 octombrie la finalizarea lucrărilor la interconectorul Grecia-Bulgaria, care operaţionalizează Coridorul Vertical”, susținînd că „va fi o prezenţă high level, pe 1”. 

România, ţara cu cea mai mică dependenţă de importurile de gaze 

Rata de dependenţă a Uniunii Europene de importurile de gaze naturale a scăzut uşor în 2021, până la 83%, de la 84% în 2020, arată datele publicate la începutul anului de Eurostat. Potrivit sursei citate, România este ţara membră cu cea mai redusă dependenţă de importurile de gaze naturale (24%).

Potrivit sursei citate, țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare dependenţă de importurile de gaze naturale în 2021 a fost Malta (104%), urmată de Suedia (102%) şi Lituania (101%), care şi-au crescut stocurile. 

Pe de altă parte, cea mai scăzută dependenţă de importurile de gaze naturale a fost înregistrată în România (24%), urmată de Danemarca (26%) şi Ţările de Jos (33%).

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite