Interconectorul de gaze dintre Bulgaria şi Grecia va fi inaugurat la 1 octombrie

0
0

Interconectorul de gaze dintre Grecia şi Bulgaria va fi inaugurat la 1 octombrie a anunţat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Gazoductul va permite României să aducă gaze din Azerbaidjan
Gazoductul va permite României să aducă gaze din Azerbaidjan

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri la Romanian International Gas Conference, organizată de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze din România (FPPG), că acest gazoduct va permite României să aducă gaze din Azerbaidjan, prin Coridorul Vertical.

"Suntem invitaţi pe data de 1 octombrie la finalizarea lucrărilor la interconectorul Grecia-Bulgaria, care operaţionalizează Coridorul Vertical şi posibilitatea unei noi surse de transport a gazului azer", a spus ministrul.

Când jurnaliştii i-au amintit că a mai fost înaintată o dată, în iunie, când ar fi trebuit inaugurat interconectorul Grecia-Bulgaria, Popescu a răspuns: "Vom fi toţi prezenţi, va fi o prezenţă high level, pe 1 octombrie".

El a adăugat că este nevoie şi de acorduri între ţările din regiune pentru a permite tranzitul acestor gaze.

"Noi lucrăm de foarte mult timp să aducem gaze din altă parte decât Rusia. Ca să aducem gaze sau LNG din altă parte, precum Azerbaidjan, este nevoie de acordul de tranzit. Lucrăm la aceste lucruri. Când avem finalizat tranzitul de gaze, descărcarea în porturi de LNG în Grecia sau Turcia sau acordurile de tranzit prin Turcia, le anunţăm public. Nu este corect să le anunţăm înainte de a finaliza toate aceste lucruri", a precizat Popescu.

În luna iulie, autorităţile din Bulgaria şi Grecia au participat cu mare fast la ceremonia de inaugurare a Interconectorului Grecia – Bulgaria (IGB) lângă oraşul grecesc Komotini, însă acesta nu este, încă, în exploatare comercială.

La începutul lunii august, ministrul interimar al Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice din Bulgaria, Ivan Shishkov, a declarat că întregul stat sprijină contractorul care se ocupă de Interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria pentru a asigura finalizarea proiectului.

La rândul său, Lyudmil Yotsov, directorul executiv al Bulgargaz, furnizorul de gaze naturale din Bulgaria , a avertizat recent că nu este clar dacă interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria va intra în funcţiune în octombrie, potrivit BTA.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite