Ciucă: Fondurile Comisiei Europene pentru România, o gură de oxigen

0
Publicat:

Premierul a salutat ajutorul de patru miliarde de euro dat de Comisia Europeană pentru sprijinirea firmelor românești, în contextul războiului din Ucraina, fondurile fiind considerate „o gură de oxigen”.

Nicolae Ciucă apreciază ajutorul Comisiei Europene de 4 miliarde FOTO Arhivă
Nicolae Ciucă apreciază ajutorul Comisiei Europene de 4 miliarde FOTO Arhivă

Salut decizia luată astăzi de Comisia Europeană prin care vom punem la dispoziția economiei românești patru miliarde de euro, o gură de oxigen importantă pentru firmele afectate de consecințele războiului din Ucraina. Este rezultatul colaborării Guvernului cu instituțiile europene reflectată, și de această dată, în măsuri coordonate și eficiente de protejare a investițiilor și locurilor de muncă, de susținere a economiei naționale”, se arată un mesaj premierului Nicolae Ciucă, publicat pe pagina de Facebook a Guvernului.

În vremuri complicate așa cum este cea pe care o traversăm, accesul la finanțare al investitorilor este un factor determinant pentru viitorul oricărui proiect de afaceri. Lichiditățile asigurate prin cele 3,6 miliarde euro disponibile sub formă de garanții pentru împrumuturi și bugetul de 390 de milioane de euro granturi directe vor asigura finanțare firmelor care dezvoltără afaceri în toate sectoarele de activitate afectate de agresiunea ilegală și nejustificată a Rusiei în Ucraina”, mai precizează liderul de la Palatul Victoria.

Accesarea banilor

Premierul menționează modul cum ar putea fi valorificate aceste resurse. „Valorificăm aceste resurse în beneficiul antreprenorilor români care, începând de săptămâna viitoare, se pot înscrie pe platforma www.imminvest.ro pentru a accesa fondurile disponibile prin Programul IMM INVEST PLUS, pentru oricare din componentele sale - IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST.  Fondurile naționale alocate investițiilor, integrate resurselor europene de care beneficiază România, sunt ancore de dezvoltare pentru proiectul nostru economic și social. Dublate de reformele începute de Guvern, de stabilitate, coerență legislativă și dialog deschis cu mediul de afaceri, acestea reprezintă argumente solide pentru atragerea investitorilor și dezvoltarea economiei românești.”, a conchis Nicolae Ciucă.

Anunțul Comisiei Europene

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României cu o valoare de patru miliarde de euro (aproximativ 19,7 miliarde de lei) pentru sprijinirea întreprinderilor din toate sectoarele în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, potrivit Bruxelles-ului.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză privind ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 și modificat la 20 iulie 2022, în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”), în care se recunoaște faptul că economia UE se confruntă cu perturbări grave.”, informează reprezentanții CE.

În acest context, vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Războiul de agresiune nejustificat purtat de Rusia împotriva Ucrainei continuă să aibă efecte negative asupra economiei UE și a României. Schema de ajutoare în valoare de 4 miliarde EUR aprobată astăzi va permite României să atenueze impactul economic al actualei crize geopolitice asupra întreprinderilor din toate sectoarele. Continuăm să ne afirmăm sprijinul față de Ucraina și de poporul său. În același timp, continuăm să colaborăm îndeaproape cu statele membre pentru a ne asigura că măsurile naționale de sprijin pot fi puse în aplicare în timp util, în mod coordonat și eficace și că sunt protejate, totodată, condițiile de concurență echitabile pe piața unică.” 

PoliticăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite