Ciucă: Trebuie să investim în politici semnificative pentru integrarea refugiaţilor ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România, ca ţară care primeşte refugiaţi, trebuie să investească în politici semnificative pentru integrarea refugiaţilor ucraineni, se arată într-un mesaj transmis de premierul Nicolae Ciucă la „Forumul de la Bucureşti - către o platformă europeană de incluziune a refugiaţilor", eveniment organizat de Guvernul României, care marchează crearea primei platforme europene de dialog la nivel înalt în domeniul integrării refugiaţilor din Ucraina, la iniţiativa României.

Premierul a transmis un mesaj pentru integrarea refugiaților ucraineni FOTO Arhivă
Premierul a transmis un mesaj pentru integrarea refugiaților ucraineni FOTO Arhivă

„Este o mare plăcere pentru mine şi pentru România să găzduim acest prim Forum de la Bucureşti! Cred că reuniunea ţărilor europene pe tema integrării şi incluziunii refugiaţilor ucraineni este atât oportună, cât şi relevantă. (...) Suntem la şase luni de la începutul războiului fără a avea o speranţă semnificativă de a-i vedea sfârşitul foarte curând. Ca ţară care primeşte refugiaţi, trebuie să trecem la următoarea fază de integrare şi incluziune pentru beneficiile atât pentru societăţile noastre, cât şi pentru refugiaţii înşişi", a arătat premierul în mesajul transmis reuniunii care are loc la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, dincolo de răspunsul de urgenţă coordonat de statele europene, ţările din prima linie, partenerii lor internaţionali şi societatea civilă, există o necesitate din ce în ce mai mare de a aborda în continuare provocările pe termen mediu şi lung ale fluxului de refugiaţi ucraineni într-o manieră adaptată şi coordonată în toată Europa.

„Noi, aici, în România, am recunoscut încă de la început că răspunsul în caz de urgenţă nu va fi suficient şi că trebuie să investim în politici semnificative pentru a permite refugiaţilor ucraineni să se integreze, astfel încât să îşi poată juca un rol activ şi să-şi adapteze viitorul cu sprijinul României. În acest scop, avem acum un Plan Naţional de Acţiune cuprinzător care prevede angajamentele şi responsabilităţile legale, instituţionale şi financiare ale României pentru a asigura o realizare proactivă a drepturilor refugiaţilor la sănătate, educaţie, muncă, locuinţă şi protecţie a copiilor şi a persoanelor vulnerabile. De asemenea, este important să recunoaştem că multe comunităţi gazdă care au primit cu generozitate refugiaţii au nevoie de sprijin", a explicat premierul.

El s-a arătat convins că şi ţările participante se confruntă cu provocări similare şi că au investit eforturi substanţiale pentru a aborda situaţia refugiaţilor.

„Cu toate acestea, după cum probabil ştiţi deja, unele dintre aceste provocări depăşesc graniţele naţionale. În acest context, sperăm că Forumul de la Bucureşti va reprezenta un primă fundaţie pentru o platformă politică europeană comună pentru dialog şi coordonare pe această problemă presantă, pe care o putem aborda doar împreună. (...) Vă mulţumesc tuturor pentru efortul de a veni la Bucureşti şi vreau, de asemenea, să le mulţumesc în mod special Mădălinei Turza şi echipei sale pentru eforturile neobosite de a coordona răspunsul României la refugiaţi şi pentru că au luat iniţiativa pentru acest Forum şi l-au adus înainte spre realizare", a concluzionat premierul în mesajul său.

Forumul de la Bucureşti marchează crearea primei platforme europene de dialog la nivel înalt în domeniul integrării refugiaţilor din Ucraina, la iniţiativa României. Participă 23 de state membre ale Uniunii Europene, Republica Moldova, Norvegia la nivel de miniştri, secretari de stat şi directori de integrare, precum şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Agenţiilor ONU.

Evenimentul este găzduit de coordonatorul strategic al asistenţei umanitare, consilier de stat Mădălina Turza, şi are drept obiectiv identificarea de soluţii comune pe termen mediu şi lung pentru refugiaţii din Ucraina.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite