Ciolacu, de Ziua SUA: Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite, un fundament al politicii noastre externe

0
Publicat:

Premierul României susține, în mesajul adresat de Ziua Independenței Statelor Unite, că parteneriatul pe care România îl are cu țara de peste ocean reprezintă un reper esențial pentru ambele state.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO gov.ro
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO gov.ro

„Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite este un fundament al politicii noastre externe și expresia unui angajament comun pentru valorile democratice ce constituie un reper esențial pentru națiunile noastre și parteneriatul transatlantic. La mulți ani, Statelor Unite ale Americii!”, este mesajul publicat atât pe pagina de Facebook, dar și pe cea de Twitter, a șefului Guvernului.

Cu câteva zile în urme, la evenimentul organizat de Ambasada SUA în România, premierul a subliniat  cu ocazia Zilei Independențe că prezenţa militare americană crescută pe teritoriul României reprezintă o garanţie a angajamentului Statelor Unite de a proteja fiecare centimetru de teritoriu aliat.

„Acum 247 de ani, reprezentanţii a 13 colonii din America au aprobat Declaraţia de Independenţă, prin care şi-au afirmat dorinţa de libertate şi încrederea în valorile democratice. În căutarea unei reprezentări corecte, aceştia au decis împreună asupra formei în care au dorit să se organizeze, plecând de la cuvintele pline de semnificaţie ale părinţilor fondatori. Atunci s-a afirmat clar faptul că toţi oamenii sunt creaţi egali şi că fiecare persoană are dreptul la viaţă, libertate şi căutarea fericirii. Vedem astăzi cât de importante sunt aceste principii, când la frontierele noastre oameni ca şi noi se luptă pentru a le păstra, sub ameninţarea unui agresiuni cinice şi ilegale, declanşate de Federaţia Rusă împotriva unui stat independent, Ucraina. Acestea sunt noile realităţi la care trebuie să oferim răspunsuri comune şi responsabile”, a afirmat Marcel Ciolacu la Ambasada SUA, de Ziua Independenței.

Intensificarea cooperării

Șeful Executivului a mai subliniat că Guvernul doreşte să intensifice cooperarea cu SUA pe toate palierele. „Reconfirmăm astăzi importanţa Parteneriatului Strategic pe care îl avem cu Statele Unite, pe care Guvernul României doreşte să îl aprofundeze intensificând cooperarea pe toate palierele, de la zona de apărare şi securitate până la componenta economică sau culturală. Sunt convins că putem dezvolta toate aceste direcţii şi că volumul schimburilor comerciale dintre România şi Statele Unite poate să depăşească rapid pragul de 5 miliarde de dolari atins anul trecut. Guvernul pe care îl conduc va încuraja investiţiile străine americane în România. Avem un amplu program de reforme care va asigura dezvoltarea unui mediu de afaceri atractiv şi creşterea gradului de predictibilitate legislativă, în linie cu eforturile României de aderare la OCDE”, a mai completat Ciolacu.

Totodată, premierul Marcel Ciolacu a arătat că „România este decisă să demonstreze capacitatea de a se poziţiona ca membru predictibil şi de încredere la nivelul comunităţii internaţionale, contribuind la întărirea securităţii regionale şi stabilitatea economică globală”.

Aşa cum Statele Unite este deseori descrisă ca fiind ţara tuturor posibilităţilor, la fel şi eu mă voi lupta pentru a oferi românilor toate oportunităţile pe care apartenenţa la comunitatea euro-atlantică o oferă pentru securitatea şi dezvoltarea României. Doresc să salut, pe această cale, rolul important al Statelor Unite în eforturile de întărire a Flancului Estic. Creşterea prezenţei militare americane pe teritoriul României reprezintă o garanţie a angajamentului Statelor Unite de a proteja fiecare centimetru de teritoriu aliat”, a mai precizat premierul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite