Ciolacu: Securitatea energetică rămâne o prioritate strategică pentru România

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, în cadrul întrevederii cu secretarul pentru energie al SUA, Jennifer Granholm, că securitatea energetică rămâne o prioritate pentru România, fiind unul dintre prinicpalii piloni ai parteneriatului strategic dintre cele două state.

Ciolacu susține că securitatea energetică rămâne o prioritate pentru România Foto: Inquam photos
Ciolacu susține că securitatea energetică rămâne o prioritate pentru România Foto: Inquam photos

Cooperarea cu Statele Unite ale Americii în acest domeniu a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic. Guvernul României susține cu fermitate implementarea proiectelor energetice aflate în curs. Obiectivul nostru ca țară este să fim independenți energetic și să asigurăm resursele necesare cetățenilor și economiei, indiferent de evoluțiile în plan internațional”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul întrevederii desfășurată ieri la Washington DC, cu secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm.

Pe lista subiectelor de discuție dintre cei doi lideri politici, s-a numărat cooperarea în domeniul energiei regenerabile. Astfel, șeful Executivului a menționat că proiectele prioritare ale României rămân Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și cel al Centralei SMR de la Doicești, fiind obiective asumate de statul român în domeniul schimbărilor climatice.

Secretarul Jennifer Granholm a pus accent în cadrul discuțiilor pe cooperarea în domeniul energiei nucleare, un punct de interes al SUA, în care este implicată implementarea Proiectului Cernavodă, prin finanţare oferită de EximBank de până la 3 miliarde de dolari.

Creșterea comerțului bilateral a depășit 5 miliarde USD în 2022 și este pe cale să stabilească un nou record în acest an. Alături de proiectele comune de investiții și interesul reciproc de a amplifica colaborarea în sectoare care aduc plus valoare, precum cercetare, dezvoltare, inovare, sunt argumente definitorii pentru a crește Parteneriatul nostru Strategic la nivelul unui real parteneriat economic”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Întâlniri cu Blinken și Austin

Prim-ministrul României se află într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii – la Washington D.C. și New York - împreună cu o delegație  guvernamentală din care fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Radu Oprea, ministrul Economiei.

În cadrul vizitei de lucru, premierul se va întâlni cu înalți oficiali americani, precum secretarul de stat american, Antony Blinken, și cu reprezentanţi ai unor companii americane, precum Lockheed Martin şi Google.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite