Premierul Marcel Ciolacu, discuții strategice cu Pentagonul: România își dorește o cooperare sporită pe securitate și un angajament economic puternic

0
Publicat:

În cadrul vizitei sale oficiale în Statele Unite, premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, la Washington, în cadrul căreia s-a pus accent pe consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, cu un accent deosebit pe securitatea regională în zona Mării Negre.

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin
Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin FOTO gov.ro

Potrivit unui comunicat de presă, Austin a lăudat eforturile României și a recunoscut abilitatea de leadership a țării noastre, în special prin inițiative precum înființarea Centrului de pregătire de la Fetești pentru piloții de F 16. A fost o ocazie de a discuta principalele evoluții în domeniul apărării, atât bilateral, cât și în cadrul NATO, cu scopul de a aprofunda și extinde cooperarea în acest sector.

Avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu Statele Unite, dar și de un angajament economic puternic. O economie dezvoltată este esențială pentru o securitate națională puternică. Este importantă implicarea activă a companiilor americane în evaluarea și dezvoltarea capabilităților din industria națională, prin investiții comune în industria de apărare, inclusiv în ceea ce privește fabricarea de muniție, precum și transferuri tehnologice și specializarea forței de muncă autohtone”, a declarat șeful Executivului de la București.

În plus, Ciolacu a subliniat interesul României pentru o coordonare militară totală cu Statele Unite și a confirmat că România își va respecta angajamentele de a aloca 2,5% din PIB pentru Apărare. Acest angajament este menținut în perspectiva Summit-ului NATO care va avea loc anul viitor la Washington, unde România va pleda pentru o mai mare atenție acordată Mării Negre pe agenda NATO.

Reacționând la declarațiile premierului român, Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, a lăudat colaborarea excelentă dintre Statele Unite și România, subliniind rolul de lider al României în stabilizarea situației regionale. Austin a apreciat, de asemenea, progresele semnificative ale României în domeniul apărării, de la modernizarea echipamentelor și infrastructurii militare la consolidarea apărării cibernetice.

Ambii lideri au convenit asupra necesității de a face eforturi comune pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova, în contextul atacurilor hibride venite dinspre Federația Rusă.

Premierul Ciolacu a fost însoțit la întâlnirea de la Washington de Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Radu Oprea, ministrul Economiei. Aceasta este a doua zi a vizitei de lucru a premierului Ciolacu în Statele Unite, alături de o delegație guvernamentală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite