Ciolacu, întrevedere cu Antony Blinken. Programul Visa Waiver și securitatea din zona Mării Negre, pe agenda discuțiilor

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu Secretarul de stat american Antony Blinken, cei doi discutând cu privire la consolidarea relației bilaterale dintre România și SUA, includerea României în programul Visa Waiver, securitatea din Marea Neagră și rolul României în reconstrucția Ucrainei.

Premierul a avut o întrevedere cu secretarul de stat Antony Blinken FOTO Guvernul României
Premierul a avut o întrevedere cu secretarul de stat Antony Blinken FOTO Guvernul României

În cadrul vizitei de lucru pe care șeful Executivului român o efectuează în aceste zile în Statele Unite ale Americii, a avut și o întrevedere cu Secretarul de stat american Antony Blinken. Potrivit unei informări a guvernului român, „agenda întrevederii a inclus subiecte care au vizat, în principal, consolidarea relației bilaterale în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, includerea României în programul Visa Waiver, precum și aspecte legate de securitatea în zona Mării Negre în contextul războiului din Ucraina, conectivitatea în regiune și asigurarea securității energetice regionale și europene”.

„O temă de interes pentru România abordată de premierul Marcel Ciolacu în discuția cu secretarul de stat Antony Blinken a fost, de asemenea, rolul pe care România îl poate avea în reconstrucția Ucrainei”, a mai arătat sursa citată.

„Ne dorim să identificăm cele mai bune căi pentru aprofundarea și dezvoltarea relației bilaterale și pentru lansarea de noi proiecte comune, astfel încât Parteneriatul nostru Strategic să fie consolidat printr-un Parteneriat Economic aprofundat. Guvernul României va continua să asigure un climat de investiții sigur și stabil. Considerăm Parteneriatul Strategic cu SUA și procesul aflat în curs de aderare a țării noastre la OCDE ca elemente importante pentru un rol activ al României în procesul de friendly-shoring și creare de lanțuri de aprovizionare sigure, prin atragerea de investiții americane”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Premierul României a salutat totodată „continuarea trendului ascendent al schimburilor comerciale bilaterale în 2023 și excelenta cooperare în domeniul energiei în implementarea proiectului de la Doicești folosind tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR)”.

Șeful Guvernului a apreciat că schimburile bilaterale au depășit anul trecut 5 miliarde de dolari și sunt pe cale să atingă un nou record în 2023, subliniind însă că România își dorește ca Statele Unite să fie principalul partener economic al țării din afara Uniunii Europene. 

Potrivit sursei citate, Secretarul de stat american Antony Blinken a subliniat ca România este un partener foarte apropiat și aliat de încredere al Statelor Unite, iar cooperarea este mai strânsa ca niciodată. „Suntem recunoscători României pentru ajutorul acordat Ucrainei și pentru cooperarea la Marea Neagră. Țările noastre cooperează îndeaproape și în chestiuni civile, vom colabora foarte strâns și în viitor, iar efectele se vor vedea în progrese ce vor urma”, a afirmat Secretarul de stat al SUA.

În ceea ce privește includerea în programul Visa Waiver, premierul Marcel Ciolacu „a subliniat că România contează pe sprijinul Congresului SUA în acest sens, iar semnalele de susținere venite din partea unor membri importanți al acestui for sunt în măsură să motiveze România pentru a îndeplini până anul viitor condițiile necesare”.

Privind o eventuală încheiere războiului din Ucraina, „șeful Executivului român a apreciat că România poate juca un rol-cheie în reconstrucția țării vecine, având ca principale atu-uri avantajele securității, proximității, al interconexiunilor maritime, fluviale, feroviare și rutiere - oportunități care pot fi de interes pentru companiile americane care vor dori să se implice în reconstrucția Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie, a adăugat premierul român, referindu-se inclusiv la procesul de reconstrucție„.

Premierul Marcel Ciolacu se află în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii unde are programate întrevederi cu înalți oficiali americani și cu reprezentanți ai mai multor companii.

PoliticăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite