Ciolacu: România are cea mai mare evaziune fiscală în UE. Instituţiile au început să nu se mai joace

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat în cadrul unei conferințe de preă că România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană. Șeful Executivului a afirmat însă că a observat în ultima vreme o schimbare de atitudine în instituţiile statului.

FOTO Guvernul României
FOTO Guvernul României

„Vreau să vă anunţ cu tristeţe că avem cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, peste 10% din PIB, respectiv 160 de miliarde de lei. Asta este realitatea”, a explicat Ciolacu în cadrul unei conferinţe de presă.  

„Nu este singura măsură (impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate, n.r.). Sunt foarte multe măsuri pe combaterea evaziunii. Şi am văzut, în presă, în ultimul timp, că nu se mai joacă nimeni - instituţiile statului, Ministerul de Interne - a început nimeni să nu se mai joace în ceea ce priveşte drogurile şi evaziunea fiscală. Cred că e un început corect”, a mai afirmat Ciolacu.

Premierul României susține, referitor la pachetul de măsuri fiscal bugetare, că țara se află într-o situația excepțională și este nevoie de măsuri în acest sens. Ciolacu a punctat că nicio „țară normală la cap nu poate continua cu excepții fiscale”.

„Dacă avem recomandări de la fondurile internaţionale fiscale, putem lua anumite măsuri, nu putem lăsa o ţară să se ducă în prăpastie, pentru că trebuie să fim predictibili. De aceea am încercat prin aceste dialoguri, cu toată lumea, să vedem care intră în aplicare din octombrie, care din ianuarie. Repet, vorbim de nişte măsuri fiscale, nu despre o reformă fiscală, Reforma fiscală, cu adevărat e clar că trebuie dată, din punctul meu de vedere, într-adevăr cu un an înainte să fie pusă în aplicare. Dar noi avem o situaţie excepţională şi trebuia să luăm nişte măsuri excepţionale”, a explicat Ciolacu. 

Premierul a subliniat că „nicio țară normală la cap nu poate continua așa”.

Marcel Ciolacu a avut și discuții consultative cu reprezentanții mai multor ONG-uri, în contextul noile măsuri fiscal-bugetare. În cadrul întâlnirii, șeful Guvernului le-a promis organizațiilor nonguvernamentale că vor fi evitate situațiile în care activitatea societății civile va fi afectată.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite