Ciolacu: Renunţarea la vize şi programul Visa Waiver vor deveni realitate din anul 2025 / Tensiuni între premier și ambasadorul Muraru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României s-a întâlnit cu românii stabiliţi în SUA, șeful Guvernului declarându-se optimist privind ridicarea vizelor pentru compatrioți în 2025. Evenimentul nu a fost lipsit de tensiuni, după ce ambasadorul Andrei Muraru l-a criticat pe Marcel Ciolacu, liderul PSD venind cu replică.

Ciolacu a participat la o recepție cu reprezentanții comunităților de români din SUA. Foto: Gov.ro
Ciolacu a participat la o recepție cu reprezentanții comunităților de români din SUA. Foto: Gov.ro

Marcel Ciolacu a transmis în cadrul întâlnirii că își dorește ca SUA să devină un investitor important în România „în toate domeniile şi cel mai important partener comercial non-UE al României”.

Nu am venit să insist să reveniţi în România, pentru că ştiu că n-o veţi face. Aţi realizat şi aveţi deja o familie în Statele Unite şi sunt ferm convins că vă este foarte greu să reveniţi în acest moment în România. În schimb, putem dezvolta lucruri împreună”, a transmis prim-ministrul.

Premierul le-a prezentat românilor din SUA situația din statul român

În ceea ce privește  situaţia de securitate din ţara noastră, premierul a afirmat că România „a trecut printr-o pandemie, ca şi dumneavoastră aici, printr-o criză energetică, printr-o inflaţie exagerată şi mai nou trecem în România şi printr-o criză de securitate regională şi, nu în ultimul rând, globală, România având cea mai lungă frontieră cu Ucraina şi adevărul este că România în acest moment ţine spatele frontului din Ucraina. România nu ar fi putut face acest lucru fără partenerul său strategic, Statele Unite ale Americii".

De asemenea, a prezentat eforturile de a include România în Visa Weiver. „Sunt ferm convins că, cu ajutorul dumneavoastră, proiectul de suflet al nostru, al tuturor românilor, dar în acest moment şi proiectul de suflet al doamnei ambasador a Statelor Unite în România, renunţarea la vizele şi programul Visa Waiver, va deveni realitate din anul 2025. Nu vom putea depăşi această provocare fără ajutorul dumneavoastră şi fără implicarea dumneavoastră personal.”

Ambasadorul României la Washington, acuză că a fost exclus de la întâlnirile politice

Liberalul Andrei Muraru, ambasador la Washington, îl acuză pe premierul Ciolacu că l-a exclus de la întâlnirile politice din SUA, după ce prim-ministrul a considerat că „nu este necesară” participarea reprezentanţilor Ambasadei la această întâlnirile.

„Rolul meu în această vizită se încheie aici. Mulţumesc echipei mele de la Washington pentru efortul depus în ultimele zile pentru a facilita întâlnirile din următoarele zile, însă domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor Ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile”, a spus Alexandru Muraru conform Libertatea.ro.

În replică, premierul Ciolacu a transmis că este „important să ne vedem de misiunea pe care o avem fiecare.” 

„Cred că domnul ambasador e mai tânăr decât mine, cred că cea mai mare calitate în politică este răbdarea. Nu cred că este mare diferenţă între politică şi diplomaţie şi sunt ferm convins că domnul ambasador nu şi-a pierdut încă răbdarea, cum nici eu n-am făcut-o de multe ori şi în contexte mai dificile. Important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare într-un moment important pentru România şi mai puţin pentru interesele noastre sau viziunile noastre personale”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite