Guvernul dezgheață, pas cu pas, angajările la stat

0
Publicat:

Tendința de scădere a numărului de posturi ocupate la stat a încetat, în condițiile în care ultimele date de la Ministerul de Finanțe arată că în luna octombrie erau cu aproximativ 30.000 de bugetari în plus față de septembrie.

Datele de la Ministerul Finanțelor arată cum a crescut numărul posturilor ocupate FOTO Inquam
Datele de la Ministerul Finanțelor arată cum a crescut numărul posturilor ocupate FOTO Inquam

1.289.045 de posturi erau ocupate la stat în octombrie, cu 30.266 mai multe față de luna precedentă (după ce și în august-septembrie fuseseră 80 de noi posturi în plus), într-o perioadă în care încă e în vigoare ordonanța privind înghețarea angajărilor la stat. Dacă analizăm datele pe cele două mari categorii, adică administrația publică centrală și administrația publică locală, situația este următoarea: la nivel central, în luna octombrie avem 822.948 de posturi ocupate, în timp ce în luna septembrie, numărul era de 793.033 de posturi ocupate. În schimb, la nivelul administrației locale, numărul posturilor ocupate în luna octombrie era de 466.457, în timp ce în urmă cu o lună numărul era de 466.105.

Așadar, diferența majoră e la nivelul administrației centrale. Cea mai consistentă creștere este în domeniul educației. Ministerul Educației are în luna octombrie 300.124 de posturi ocupate, iar în septembrie avea 273.070 de bugetari. Educația, la fel ca domeniul sanitar, precum și ordinea publică, asistența socială sau domeniul absorbției fondurilor europene erau exceptate de la condițiile de înghețare a angajărilor.

Strecurați pe lângă domeniile esențiale

Însă, pe lângă aceste domenii esențiale, au scăpat la angajări și Camera Deputaților, cu 73 de oameni în plus, Ministerul Transporturilor (60 de posturi noi ocupate), Secretariatul General al Guvernului (57), Ministerul Mediului (42) sau Ministerul Muncii (39 de noi bugetari).

Și în rândul administrației publice locale, la nivel de instituții ca primării, prefecturi sau consilii județene, sunt cu 388 de posturi ocupate în plus. Tot administrația locală e printre cele care au scăpat și de măsurile de austeritate fiscal-bugetare. De exemplu, dacă la alte instituții posturile neocupate urmează să fie tăiate din schema de personal, în cazul administrației locale reducerea e de doar 10%.

Evoluția pe guvernări

Profit.ro a prezentat o statistică începând cu plecarea Guvernului Cioloș până în prezent. Dacă în decembrie 2016, Executivul Cioloș lăsa 1.190.366 de posturi ocupate în instituțiile statului, în octombrie 2019, când Viorica Dăncilă a fost demisă prin moțiune de cenzură, numărul bugetarilor a ajungea la 1.235.789.

Chiar dacă cifrele au oscilat, moștenirea Guvernului Orban a fost încă circa 14.000 de bugetari în plus, iar la Executivul Cîțu încă aproximativ 9.000 (1.258.810 posturi ocupate). Nici echipa Ciucă nu a reușit să mai tempereze dezmățul, așa că în mai 2023 numărul ajunsese la 1.283.709, pentru ca noul Executiv, condus de Ciolacu, să ajungă la un nou record de aproape 1,29 milioane de posturi ocupate la stat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite