Summitul Inițiativei celor Trei Mări. Ce decizii ar urma să fie luate și care sunt rezultatele vizate de România SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Summitul de la București vor fi adoptate decizii privind consolidarea și diversificarea instrumentelor financiare ale Inițiativei și privind direcțiile de acțiune pentru dezvoltarea interconectărilor transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transporturi, energie și digitalizării.

Klaus Iohannis la precedentul Summit al Inițiativei celor Trei Mări de la București FOTO Inquam
Klaus Iohannis la precedentul Summit al Inițiativei celor Trei Mări de la București FOTO Inquam

România este primul dintre statele participante la Inițiativa celor Trei Mări care găzduiește pentru a doua oară un Summit al Inițiativei, după cel găzduit cu succes de Președintele României la București, în perioada 17-18 septembrie 2018. Acesta este un semnal puternic al sprijinului strategic și practic pe care România îl acordă acestei platforme de dialog politic la nivel înalt și reflectă convingerea țării noastre privind importanța politică, potențialul, eficiența și plus-valoarea Inițiativei, care are capacitatea reală de a spori conectivitatea strategică europeană pe axa Nord-Sud, susțin surse oficiale.

În contextul geopolitic generat de războiul din Ucraina, Inițiativa celor Trei Mări a câștigat în relevanță, devenind o platformă și mai importantă pentru consolidarea inter-conectivității și rezilienței regionale și europene.

De altfel, la Summit vor participa: cele 12 state participante (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia), dintre care 9 vor fi reprezentate la nivel de șef de stat, unul la nivel de premier, unul la nivel de vice-premier și unul la nivel de șef al parlamentului; o serie de invitați speciali, dintre care Grecia (care va deveni la Summit al 13-lea stat participant la I3M), R. Moldova și Ucraina (care vor deveni la Summit state participante asociate la I3M) – aceste state vor fi reprezentate de șefii de stat (Ucraina, în format online). De asemenea, partenerii strategici ai I3M (SUA, Comisia Europeană, Germania) vor fi reprezentați la Summit – de exemplu, din partea SUA va lua parte Reprezentantul Special al Președintelui SUA pentru Climă și asistentul Secretarului de Stat pentru energie. O participare de nivel o vor avea și organizațiile internaționale economice / instituțiile financiare internaționale: la Summit vor veni Președintele BERD, Vicepreședintele BEI, iar din partea OCDE vom primi mesajul Secretarului General, iar Secretarul General Adjunct va participa efectiv la lucrări. Totodată, vor transmite mesaje Directorul General FMI și Directorul General pentru Operații al Băncii Mondiale, premierul Japoniei. Au fost de asemenea invitați reprezentanți ai Turciei, Regatului Unit și Franței.

Proiecte pentru România

Potrivit surselor citate, la Summitul de la București vor fi adoptate decizii importante privind consolidarea și diversificarea instrumentelor financiare ale Inițiativei și privind direcțiile viitoare de acțiune pentru dezvoltarea interconectărilor transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transporturi, energie și digitalizare. Fondul de Investiții înființat după Summitul găzduit de România în 2018 a investit deja în cinci proiecte din mai multe țări, inclusiv din România valoarea cumulată a acestora ajungând la 6 miliarde de euro.

Proiectele românești: Cargounit – platformă investițională în sectorul de transport/achiziție locomotive etc.; Enery – platformă investițională în sectorul energetic/investiții în parcuri eoliene, hidrocentrale, parcuri fotovoltaice; R. Power Renewables – producție energie fotovoltaică.

În marja reuniunii, președintele României va avea o serie de consultări bilaterale cu șefi de delegații participante.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, obiectivele Summitului I3M și rezultatele vizate sunt:

- Reconfirmarea rolului Inițiativei de promovare a creșterii economice și a interconectărilor strategice pe axa nord-sud europeană, precum și reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiunea celor Trei Mări și restul Uniunii Europene prin întărirea coeziunii în cadrul UE, respectiv potențarea contribuției regionale a Inițiativei în procesul de consolidare a legăturilor transatlantice.

- Consolidarea, diversificarea și rafinarea instrumentelor practice ale Inițiativei prin:

- Dezvoltarea pe mai departe a Forumului de Afaceri, ca instrument esențial al Inițiativei, lansat cu prilejul Summitului de la București din 2018.

- Susținerea creării unui Fond de Inovare al Inițiativei, ca nou instrument cu flexibilitate sporită, complementar vehiculelor financiare deja existente, axându-se preponderent pe tehnologii avansate aplicate în domeniile prioritare ale I3M.

- Susținerea creării unui nou Fond de Investiții, ca succesor al actualului Fond de Investiții, inițiat la Summitul de la București din 2018, axat pe proiectele de interconectare, cu accent pe energie și digital.

- Stimularea atragerii de investiții și dezvoltării de parteneriate de tip public-privat.

- Actualizarea listei proiectelor prioritare strategice, prima astfel de listă fiind lansată tot cu prilejul primului Summit de la București, din 2018.

- Extinderea Inițiativei, inclusiv prin redefinirea relației I3M cu vecinătatea sa, în contextul războiului de agresiune împotriva Ucrainei:

- Liderii vor decide în cadrul Summitului includerea Greciei în Inițiativă, care devine astfel al 13-lea stat participant la Inițiativa celor Trei Mări. Liderii vor acorda calitatea de stat participant asociat la Inițiativă atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova. Acest nou statut presupune posibilitatea de a participa la Summiturile I3M, la edițiile viitoare ale Forumului de Afaceri, la reuniuni ministeriale și alte întâlniri/formate I3M relevante, oferind totodată posibilitatea de a beneficia de instrumentele Inițiativei, mai ales prin asocierea la proiectele prioritare I3M și implicarea în Fondul de Investiții și viitorul Fond de Inovare, inclusiv putând beneficia de investiții. Practic, un stat participant asociat are un statut similar cu cel de stat participant (membru plin) al I3M, cu excepția participării la luarea deciziilor.

- Includerea în premieră, la inițiativa României, a subiectului securității cibernetice pe agenda Summitului, precum și în Declarația Comună care va fi adoptată în data de 6 septembrie 2023.

- Catalizarea interesului actorilor internaționali majori, inclusiv instituțiile financiare internaționale, pentru proiectele strategice ale Inițiativei.

Declarația comună

La finalul discuțiilor va fi adoptată o declarație comună care, potrivit informațiilor „Adevărul”, va cuprinde:

- Reafirmarea angajamentului statelor și partenerilor I3M vizând promovarea unei viziuni comune pentru Inițiativă, ca un cadru eficient de cooperare pentru întărirea rezilienței bazate pe rețele de infrastructură solide și de încredere. Reiterarea, din această perspectivă, a rolului strategic al Inițiativei ca platformă politică, economică și de conectivitate stabilită pentru consolidarea conectivității regionale și construirea interconexiunilor strategice ale infrastructurii de transport, energie și rețele digitale pe axa Nord-Sud, care prezintă o importanță critică pentru reziliența și prosperitatea statelor participante și ale regiunii în ansamblu său, în special în actualul context geopolitic marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

- Salutarea aderării Greciei la Inițiativă și confirmarea deciziei de acordare a calității de state participante asociate la I3M Republicii Moldova și Ucrainei.

- Recunoașterea potențialului economic al regiunii în ce privește infrastructura de conectivitate, politica industrială, diversificarea și scurtarea lanțurilor de aprovizionare și necesitatea de a continua investițiile folosind o gamă largă de surse de finanțare, inclusiv prin bugetele naționale, fondurile UE și Fondul de Investiții I3M.

- Sublinierea importanței dezvoltării cooperării în cadrul Inițiativei cu partenerii strategici - Comisia Europeană, SUA și Germania - și încurajarea rolului sporit al acestora în atingerea obiectivelor comune ale Inițiativei.

- Încurajarea unei prezențe financiare consolidate a SUA în regiunea I3M, ca factor catalizator pentru legături mai puternice care facilitează obiectivul promovării unui parteneriat transatlantic consolidat.

- Evidențierea rolului cooperării în cadrul I3M pentru consolidarea coeziunii la nivelul Uniunii Europene, inclusiv prin asigurarea de sinergii între proiectele 3SI și programele Global Gateway în vecinătatea UE. Pe acest fond, reiterarea angajamentului de dezvoltare a unor rețele transeuropene de energie, digitale și de transport ca factori importanți care ajută la consolidarea Pieței Unice a UE, impulsionând totodată creșterea economică. Reafirmarea, totodată, a importanței consolidării rezilienței infrastructurii cu dublă utilizare în regiune pentru o mobilitate sporită civilă și militară pe axa Nord-Sud, în conformitate cu Planul de acțiune al UE privind mobilitatea militară.

- Salutarea sprijinului și a implicării în activitățile Inițiativei a instituțiilor și organizațiilor europene și internaționale (precum Comisia Europeană/COM, Banca Europeană de Investiții/BEI, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare/BERD, Grupul Băncii Mondiale/BM, Fondul Monetar Internațional/FMI și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică/OECD), vizând dezvoltarea infrastructurii de inter-conectare în regiune.

- Recunoașterea rolului esențial al sectorului privat, a parteneriatelor public-privat și al instituțiilor financiare în asigurarea succesului atingerii obiectivelor Inițiativei.

- Evidențierea, ca priorități în cadrul Inițiativei, a necesității consolidării securității energetice, diversificării rutelor și a surselor de aprovizionare, dezvoltării surselor de energie inovatoare și regenerabile, dar și a asigurării eficienței energetice și a unei tranziții juste către un sector energetic durabil și neutru din punct de vedere climatic.

- Sublinierea rolului critic al sistemelor de infrastructură în salvgardarea livrării de bunuri și servicii esențiale și recunoașterea necesității de a spori capacitatea de adaptare a sistemelor de infrastructură și de a reduce riscul în caz de dezastre și conflicte.

- Reiterarea angajamentului de consolidare a rezilienței cibernetice și securității cibernetice a regiunii I3M, prin sprijinirea dezvoltării interconexiunilor strategice de infrastructură și a rețelelor și serviciilor digitale între statele participante.

- Salutarea listei revizuite a proiectelor I3M prioritare, de interconectare în cele trei domenii cheie - transport, energie, digital – cu obiectivul consolidării sprijinului politic pentru aceste proiecte, inclusiv la nivelul Uniunii Europene.

- Susținerea obiectivului celei de-a cincea ediții a Forumului de Afaceri I3M – transformat în prezent într-un instrument de bază al Inițiativei, după lansarea sa în cadrul Summitului de la București din 17-18 septembrie 2018 – vizând promovarea de noi oportunități de investiții în regiune, susținând astfel realizarea obiectivelor politice esențiale ale I3M.

- Salutarea evoluției dinamice a Fondului de Investiții al I3M, care și-a dovedit capacitatea de a sprijini dezvoltarea de proiecte care îmbunătățesc securitatea și independența aprovizionării cu energie, dar și inter-conectivitatea digitală și de transport în regiunea celor Trei Mări.

- Recunoașterea existenței a numeroase oportunități de investiții atractive în regiunea I3M și salutarea intenției de lansare a unor vehicule de investiții suplimentare. Susținerea, în acest sens, a propunerii de creare a unui Fond de Inovare al Inițiativei, precum și a unui succesor al actualului Fond de Investiții.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite