Mizele politice și economice ale Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit miercuri de preşedintele Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte, miercuri, la Palatul Cotroceni, cea de-a VIII-a ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), în cadrul căreia va prezenta rezultatele mandatului României la conducerea I3M, reflectate, de asemenea, în declaraţia comună a Summitului.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO Presidency
Klaus Iohannis, președintele României FOTO Presidency

La evenimentul la nivel înalt vor fi prezenți reprezentanți din toate cele 12 state participante la Inițiativă (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, alături de țara gazdă, România), partenerii strategici ai I3M (Statele Unite, Comisia Europeană și Germania), o serie de invitați speciali (Grecia, Ucraina, Republica Moldova, Japonia, Regatul Unit, Franța, Turcia), precum și reprezentați ai unor importante organizații internaționale (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială).

În marja Summitului, va fi organizată joi, 7 septembrie, de către Guvernul României, sub patronajul președintelui Klaus Iohannis, o nouă ediție a Forumului de Afaceri al I3M.

În cadrul lucrărilor Summitului, Președintele Klaus Iohannis va prezenta rezultatele mandatului României la conducerea I3M (iunie 2022 – septembrie 2023), reflectate, de asemenea, în Declarația Comună a Summitului, care va fi adoptată la finalul discuțiilor. Aceasta va constitui un reper important pentru activitățile viitoare ale I3M, vizând direcțiile de acțiune pentru dezvoltarea interconectărilor transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transport, al energiei și al digitalizării, dar și privind consolidarea și diversificarea instrumentelor financiare ale Inițiativei.

Nou stat primit în I3M

Prin adoptarea Declarației de la București, Grecia va deveni cel de-al 13-lea stat participant la Inițiativă, iar Ucraina și Republica Moldova vor obține calitatea de state participante asociate la I3M.

Cu ocazia Summitului, va fi actualizată și lista proiectelor prioritare strategice, prima astfel de listă fiind lansată cu prilejul Summitului precedent de la București.

 Cu ocazia primului Summit de la Bucureşti, au fost adoptate decizii esenţiale pentru viitorul Iniţiativei, precum: agrearea listei proiectelor prioritare majore de interconectare în domeniile transportului, energiei şi digital; organizarea primului Forum de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări; lansarea reţelei Camerelor de Comerţ a I3M (prin semnarea Declaraţiei comune de înfiinţare a acestei reţele); iniţierea procedurii de lansare a Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (prin semnarea Scrisorii de Intenţie privind crearea acestuia).

Ciolacu, întâlniri cu importanți actori economici

Premierul Marcel Ciolacu se va întâlni miercuri la Palatul Victoria cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, dar și cu John Kerry, emisarul special al președintelui SUA pentru climă, precum și cu oficiali ai companiilor americane Apple, Amazon și IBM. Întâlnirile au loc în contextul organizării la București în perioada 6-7 septembrie 2023 a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M) și a Forumului de Afaceri I3M.

Premierul Ciolacu se va întâlni miercuri cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, de la ora 10:00, iar întâlnirea cu John Kerry este programată pentru ora 14:00.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite