Iohannis, întâlnire cu Maia Sandu. Discuții despre progresul aderării Moldovei la UE

0
Publicat:

Președintele României s-a întâlnit cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în marja Summitului Inițiativei celor 3 Mări. Cei doi oficiali au discutat, printre altele, despre progresul integrării Moldovei în UE.

Iohannis s-a întâlnit cu Maia Sandu, în marja I3M FOTO: Twitter
Iohannis s-a întâlnit cu Maia Sandu, în marja I3M FOTO: Twitter

„Foarte bună discuție cu președinta Maia Sandu în marja Summitului Inițiativei celor 3 mări privind progresul integrării în UE, inclusiv deschiderea negocierilor de aderare & interconectările strategice România-Moldova. Am felicitat Republica Moldova pentru că a devenit stat participant asociat Inițiatei celor Trei Mări”, a transmis Klaus Iohannis, într-o postare pe Twitter.

Republica Moldova participă astăzi, 6 septembrie, la summitul Inițiative celor Trei Mări, organizat la București. În cadrul evenimentelor la care participă cele 12 state participante, Moldova va deveni stat participat asociat la I3M, potrivit unor surse.

Noul statut al Republicii Moldova presupune posibilitatea de a participa la Summiturile I3M, la edițiile viitoare ale Forumului de Afaceri, la reuniuni ministeriale și alte întâlniri relevante, oferind și posibilitatea de a beneficia de instrumentele Inițiativei, mai ales prin asocierea la proiectele prioritare I3M și implicarea în Fondul de Investiții și viitorul Fond de Inovare, inclusiv putând beneficia de investiții. Practic, un stat participant asociat are un statut similar cu cel de stat participant (membru plin) al I3M, cu excepția participării la luarea deciziilor.

Maia Sandu, întâlnire cu Ciolacu

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a avut, miercuri, o întrevedere cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită la București pentru a participa la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări găzduit anul acesta de România.

Premierul român a apreciat participarea președintei Republicii Moldova la acest eveniment internațional. România susține ferm solicitarea Chișinăului de a se asocia acestui format de cooperare, care vizează, între altele, identificarea modalităților concrete de a angaja Republica Moldova și Ucraina în proiecte menite să sporească gradul de interconectivitate în domeniile energiei, transporturilor și digital din regiune, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu”, arată un comunicat de presă al Guvernului.

Cei doi înalți oficiali au evaluat stadiul relațiilor bilaterale și au apreciat „nivelul excelent al cooperării”. „Premierul României și președinta Republicii Moldova au manifestat întreaga deschidere pentru continuarea, pe aceeași linie, a dialogului, precum și pentru a lucra împreună în vederea obținerii de rezultate concrete, în beneficiul cetățenilor celor două țări”, mai punctează sursa citată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite