Ciolacu, în Republica Moldova: Nu vom avea liniște până când trupul acestei țări nu se va vindeca definitiv de boala rusească

0
Publicat:

Președintele Camerei Deputaților a afirmat, din Republica Moldova, că politicienii români „nu vor avea liniște până cânt trupul acestei țări nu se va vindeca definitiv de boala rusească”. De asemenea, Ciolacu susține că România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților FOTO: Inquam Photos
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților FOTO: Inquam Photos

„Doamnelor și domnilor, pe 27 martie 1918, în Sfatul Țării de la Chișinău, Alexandru Marghiloman spunea așa: „Atunci când s-a ivit pericolul care va amenința integritatea, România înrudită s-a grăbit cu ajutorul ca să garanteze independența și nedespărțirea acestei țări”. Astăzi, după 105 ani, sunt aici ca să vă spun clar și răspicat că nimic nu s-a schimbat! România va fi acolo unde o cheamă datoria și vocea sângelui. România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova! Toți decidenții de la București și eu personal nu vom avea liniște până când trupul acestei țări nu se va vindeca definitiv de boala rusească”, a afirmat Marcel Ciolacu, la festivitățile prilejuite de dezvelirea busturilor lui Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț, în localitatea Ialoveni, Republica Moldova.

Liderul PSD a apreciat pașii „hotărâși și fermi” ai Republicii Moldova în direcția României, precizând că aceasta este direcția „unui spațiu de civilizație și securitate occidental.

„Revenirea limbii române ca limbă oficială este nu doar o victorie a românismului, ci și un act de curaj necesar. Știu că încă sunt voci care vă picură în urechi că nu ați luat decizia bună. Eu vă spun că sunt aceleași voci care vă spun că limba rusă este cea care pacifică și armonizează. Adevărul este unul singur: astăzi, Republica Moldova a adoptat la nivel de stat una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, a vorbi româna astăzi înseamnă a susține valorile europene. În definitiv, a vorbi româna înseamnă a fi occidental! Să fiți mândri de acest lucru”, a transmis Ciolacu.

De asemenea, președintele Camerei Deputaților a apreciat că „după decenii întregi de discriminare și inechitate se face în sfârșit dreptate pentru Mitropolia Basarabiei”.

„Am văzut că și aici au fost diferiți oameni care au contestat cedarea cu titlu gratuit a clădirii fostului Seminar Teologic din perioada interbelică. Eu vă spun că aici discuția este dincolo de niște clădiri. Este vorba de simboluri, este vorba de dreptate și de o reparație istorică și morală față de singura Biserică care se opune Patriarhiei Moscovei. Mitropolia Basarabiei a fost jefuită de sovietici, iar ceea ce dumneavoastră faceți astăzi este un act de dreptate pentru care vă mulțumesc în mod deosebit”, a declarat Marcel Ciolacu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite