Ciolacu anunță controale în hipermarketuri pentru verificarea plafonării prețurilor la alimente de bază

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că în perioada următoare toate autoritățile competențe de control vor verifica aplicarea plafonării prețurilor la alimentele de bază în magazine. 

„Protejarea puterii de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii, cei mai afectați de inflație, a fost primul obiectiv vizat odată cu preluarea guvernării. De aceea, m-am bucurat să văd că OUG privind limitarea adaosurilor comerciale la produsele de bază începe să-și producă efectele. Am vrut să văd cu ochii mei cum s-a aplicat acest act normativ și am mers astăzi într-un magazin Profi din Sectorul 4”, a informat premierul Marcel Ciolacu.

Totodată, premierul Ciolacu a dat asigurări că autoritățile competente vor verifica aplicarea măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază. „Cele mai mari scăderi sunt la cartofii noi, apoi la pâine, telemea, făină și mălai. Îi asigur pe toți românii că, în perioada următoare, toate autoritățile cu competențe de control vor verifica, în toate magazinele, ca acest act normativ să fie corect aplicat astfel încât prețul coșului zilnic al fiecărui român să fie redus”, a mai arătat Ciolacu.  

Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos

Ce produse vor avea un preț scăzut 

Guvernul a adoptat la finalul lunii iunie Ordonanța de Urgență pentru plafonarea adaosului comercial la 14 produse alimentare de bază pentru o perioadă de trei luni de zile. 

Lista produselor pentru care se vor aplica aceste prevederi, potrivit proiectului de OUG:

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități

2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%

3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu „000” 1 Kg

6. Mălai 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.

8. Ulei de floarea-soarelui 1L

9. Carne proaspătă pui

10. Carne proaspătă porc

11. Legume proaspete vrac

12. Fructe proaspete vrac

13. Cartofi proaspeți albi vrac

14. Zahăr alb tos 1 Kg

Carnea de pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard;

Carnea porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc;

Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.

Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite